Nå er det ikke lenger totalforbudt å gjøre opp ild

VARSOMHET: Det absolutte forbudet mot å gjøre opp ild oppheves, nå som tørken ikke er like intens som den var tidligere i sommer. Det er fortsatt ikke tillatt å gjøre opp ild i utmark, eller i nærheten av skog.

VARSOMHET: Det absolutte forbudet mot å gjøre opp ild oppheves, nå som tørken ikke er like intens som den var tidligere i sommer. Det er fortsatt ikke tillatt å gjøre opp ild i utmark, eller i nærheten av skog. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste dagers nedbør etter sommerens tørkes har redusert skogbrannfaren. Horten Kommune åpnet derfor fra fredag 17. august for muligheten til å gjøre opp ild på tilrettelagte plasser.

DEL

(Gjengangeren) Kommunen har opphevet totalforbudet mot grilling og bruk av åpen ild på kommunal grunn.

Samtidig oppfordres alle innbyggerne til fremdeles å være aktsomme. Det skal svært lite til for å starte en brann. Hver enkelt av oss må fremdeles vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår.

Det gjelder alle, hele tiden og over alt, også på tilrettelagte bål og grillplasser, i skjærgården, på stranden, i parker og hager, på verandaer og terrasser eller under brennbare tak eller lignende overbygninger, skriver kommunen på sin nettside.

Aktsomhetsplikt

Aktsomhetsplikten innebærer at man tar forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og begrense skadene hvis brann skulle oppstå. Oppgjort ild – også grill – må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle forbudet kan man straffes med bot eller fengsel.

Bålforbudet gjelder

I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Dette forbudet omtales gjerne som «bålforbudet».

Det generelle bålforbudet gjelder kun i- eller i nærheten av skog og annen utmark. Med det menes alle områder som ikke er innmark. Eksempler på innmark er gårdsplasser, hustomter, dyrket mark, engslått, kulturbeite og skogplantefelt og liknende områder.

Aktsomhet

Kommunen ber folk huske at aktsomhetsplikten gjelder på disse områdene. Det er den som utfører aktiviteten som er ansvarlig for brannsikkerheten.

Å gjøre opp ild omfatter all bruk av engangsgriller, primuser, stormkjøkken, bål- og peisinnretninger. Stranden og øyene i skjærgården vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det åpenbart ikke kan starte en brann.

Unntak for Midgardsblot

Tilreisende fra hele verden har i forkant av metalfestivalen bombardert Midgardsblots gruppe på Facebook med spørsmål om det ble bålbrenning på Prestegårdsstranda, slik det har vært tidligere år, og om det var lov å bruke stormkjøkken til å tilberede mat ved teltene i campen.

Helt fram til torsdag ettermiddag var beskjeden at det måtte de dessverre se langt etter.

– Det er Horten kommune som setter foten ned, sa brannsjef Per Olav Pettersen da.

Men fredag formiddag kom kontrabeskjeden fra park- og idrettsjef Sven-Erik Pettersen.

– Brannvesenet var på befaring i går. Nå som det ikke er like tørt lenger, opphever vi forbudet mot all ild, også på festivalområdet og på campen. Dette fikk festivalarrangørene beskjed om allerede torsdag. En profesjonell aktør skal helgrille en gris, og det får de lov til.

SJEF: Brannsjef Per Olav Pettersen minner om at alminnelig forbud mot å gjøre opp ild i utmarka gjelder fremdeles..

SJEF: Brannsjef Per Olav Pettersen minner om at alminnelig forbud mot å gjøre opp ild i utmarka gjelder fremdeles.. Foto:

Artikkeltags