Tyven tok «kongen»

BORTE: Den hvite kongen er søkk borte fra det nye sjakkspillet på Dr. Graaruds plass.

BORTE: Den hvite kongen er søkk borte fra det nye sjakkspillet på Dr. Graaruds plass. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sent i forrige uke fikk Tim Grov og datteren Pernille (8) seg en kjedelig overraskelse.

DEL

(Sandefjords Blad) De hadde tatt turen til Holmestrand sentrum ens ærend for at Pernille ville teste ut det nye sjakkspillet på Dr. Graaruds plass. Men da de skulle sette opp brikkene, oppdaget de at den hvite kongen var borte.

– Veldig skuffende og unødvendig. Jeg håper tyveriet ble tatt opp på video, sier Grov. Han og datteren fullførte sjakkpartiet uansett, da med en Colaflaske som «stand-in». Tirsdag er brikken stadig borte.

Holmestrand Utvikling streamet tidligere byggingen av det nye biblioteket på video. Daglig leder Øistein Hjelmtvedt opplyser imidlertid at dette videokameraet er fjernet.

BORTE: Pernilles (8) tur til byen for å spille sjakk med pappa Tim Grov ble ikke helt som forutsett. Den hvite kongen var nemlig ikke å finne.

BORTE: Pernilles (8) tur til byen for å spille sjakk med pappa Tim Grov ble ikke helt som forutsett. Den hvite kongen var nemlig ikke å finne. Foto:

– Tatt med i bil

Et vitne Jarlsberg har vært i kontakt med, forteller at tyveriet skjedde kort tid før klokken 01.30 natt til søndag.

– En bil stoppet i krysset. Så løp en dame ut og nappet med seg sjakkbrikken. Så la hun den tilbake i bilen før den kjørte av gårde i Langgaten i retning Sande, forteller vitnet.

Det er uklart om kvinnen som stjal brikken var alene i bilen. Jarlsberg Avis har fått et klart signalement på bilen, men velger ikke å dette av anonymitetshensyn. Bilen det er snakk om er relativt ny på markedet i Norge. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken finnes 1.762 eksemplarer av den på norske veier.

Politiet har imidlertid fått opplysningene om bilen.

– Dette skal jeg se nærmere på. Denne bilen er ikke så vanlig, så jeg skal ta en sjekk med bilforhandlerne i området, sier etterforsker Tor Gabriel Holtung ved Holmestrand stasjon. Han var ikke kjent med tyveriet da Jarlsberg tok kontakt.

Trist sjakkbrett utenfor biblioteket

Trist sjakkbrett utenfor biblioteket Foto:

– Burde låses inn

Sjakkbrikkene har stått åpent tilgjengelige på plassen siden biblioteket og plassen åpnet fredag 9. juni. Driftsleder Tore Mønster Nielsen i Holmestrand kommune synes ikke det er noen god løsning.

– Jeg har sagt ifra om at de ikke kan stå ute i helgene. Såpass kjenner jeg byen min, sier driftslederen.

Han kjenner bedre enn de fleste til pøbelstrekene som stadig rammer sentrum, også i form av tagging og hærverk. For eksempel ble de nye bordene på plassen griset til med tagging før plassen engang var åpnet.

Ved biblioteket i Tønsberg finnes et tilvarende utendørs sjakkspill, som har vært i bruk siden åpningen i 1992. Der låses brikkene fast når de ikke er i bruk.

– De som vil spille, må levere inn ID hos oss. Så får de det tilbake når vi har vært ute og påsett at alle brikkene fremdeles er der. Slik har det vært hele tiden, forteller Anne Mette Andersen, konsulent ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Vil ikke låse

Den løsningen er ikke noe for Holmestrand, ifølge biblioteksjef Berit Borgen.

– Det ville ødelegge gleden ved dette veldig dersom vi måtte ta inn brikkene hver lørdag klokken 16, når biblioteket stenger. Jeg vil heller henstille til tyven om å levere den hvite kongen tilbake, sier hun.

Ifølge Borgen er det ikke biblioteket som sådan som har ansvaret for sjakkspillet, men kommunen. Tore Mønster Nielsen sier på sin side at de ikke har kapasitet til å følge med på brikkene.

Artikkeltags