Holmestrand/Sande: Det samme vil gjelde for Sande stasjon.

– Ved å innføre pendlerparkering, sørger vi for at de fleste parkeringsplassene ved stasjonen blir reservert for togpendlere innenfor vanlig pendlertid. Parkeringsplassene som avsettes til pendlerparkering, vil i tiden mellom klokken 05.00 og klokken 17.00 på hverdager, ikke lenger kunne opptas av andre. På kveldstid og i helgene kan plassene benyttes av alle, gratis, sier direktør for stasjoner Knut Ø. Ruud Johansen i Bane Nor Eiendom.

LES OGSÅ Punktlighet ikke godt nok

Vil vurdere sin bilbruk

– 27 parkeringsplasser ved stasjonen blir avsatt til dagparkering, et tilbud til reisende med enkeltbillett som trenger parkering mer sporadisk. Dagparkering vil koste 40 kroner dagen, og kundene kjøper parkeringsbillett i tilgjengelig betalingsautomat, sier han.

– Ved å ta en rimelig pris for å parkere ved stasjonen, håper vi å motivere de togreisende som bor i nærheten, til å bruke andre fremkomstmidler enn privatbil. Vår erfaring er at vi ved å innføre betaling, får flere til å vurdere sin bilbruk. Dermed øker sannsynligheten for at de reisende som har et reelt behov for parkering, finner en ledig plass, sier Johansen.

LES OGSÅ: Kan bli aktuelt md avgift

100 kroner i måneden

– Det vil koste 100 kr i måneden for pendlere med abonnement, og ellers 40 kr dagen. Dette må vi fordi Bane Nor, som har ansvar for infrastrukturen til norsk togtrafikk, har fått skjerpet krav til inntjening etter omleggingen til statlig foretak. Jeg kaller det «snikprivatisering», sier Ap-leder Kristine Flåtten og opposisjonsleder Mette Måge Olsen i et leserbrev.

Q-Park skal drifte

Det er Q-Park som skal drifte Bane NORs parkeringstilbud ved Holmestrand stasjon. De vil kontrollere at brukerne av pendlerparkeringen har gyldig periodebillett, og at parkering for øvrig skjer i tråd med gjeldende regelverk.

Innføringen av prislagt pendlerparkering og dagparkering er et av flere virkemidler i Bane NORs nye, overordnede parkeringsstrategi.

LES OGSÅ: 1000 p-plasser på Skoppum

- Med den nye parkeringsstrategien har vi til hensikt å kunne gi de togreisende et bedre parkeringstilbud ved stasjonene og samtidig bidra til samfunnets mål om nullvekst i biltrafikk i og rundt byene, sier Knut Ø. Ruud Johansen.

Bane Nor har cirka 19.000 parkeringsplasser fordelt på 259 stasjoner rundt om i landet.