Er drikkevannet i Holmestrand sykdomsfremkallende?

RENT?: Nå skal drikkevannet undersøkes av folkehelseinstituttet.

RENT?: Nå skal drikkevannet undersøkes av folkehelseinstituttet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjennomsnittsalderen på de kommunale vannledningsnettene i Holmestrand er 22 år. Folkehelseinstituttet inviterer nå 56 000 personer over hele landet til å delta i en ny undersøkelse, blant annet i Holmestrand.

DEL

HOLMESTRAND: – Vi trenger kunnskap om hvor mange som blir syke for å kunne sikre et godt og trygt drikkevann i fremtiden, så vi oppfordrer alle som er invitert til å delta, sier forsker og prosjektleder Camilla Svendsen i Folkehelseinstituttet.

Dårlig forfatning

Bakterier, virus eller parasitter i drikkevannet fører hvert år til sykdomsutbrudd, der flere personer blir rammet. Årsaken kan skyldes svikt i vannbehandlingen hos vannverket eller forurensing av vannet under transport fra vannverket til vannkranen hjemme hos folk.

Holmestrand er en av byene som har størst lekkasjeandel: over 37 prosent. Med lekkasjeandel menes andelen vann som går tapt under transport fra vannverket til abonnentene. På landsbasis er denne 30 prosent. Svendsen påpeker også at store deler av vannledningsnettet i Norge er i dårlig forfatning, noe som øker risikoen for at drikkevannet blir forurenset med sykdomsfremkallende mikrober.

Prosjektet skal gjennomføres i 2019 og 2020.

LES OGSÅ: Her skal det bygges nytt drikkevannsbasseng – det blir ikke billig (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken