Er det bare verdt fire timer?

VELKOMMEN:  Selv om inventaret ikke er på plass, får ungdommene en liten smak på hvordan ungdomsklubben i Backergården blir i høstferien. Blant annet er det duket for graffitikurs.

VELKOMMEN: Selv om inventaret ikke er på plass, får ungdommene en liten smak på hvordan ungdomsklubben i Backergården blir i høstferien. Blant annet er det duket for graffitikurs. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

" Når jeg nå har blitt eldre og ser tilbake, merker jeg hvor viktig denne tiden var."

DEL

Spør du en ungdom hva en fritidsklubb betyr, vil han eller hun kanskje si «det er der jeg henger med vennene mine». Spør du en annen kan du kanskje få til svar at det er et pusterom fra alt som skjer hjemme og at vedkommende trenger en voksen å prate med.

I tenårene skal du utvikle deg masse. Finne ut hvem du er og finne din plass i samfunnet. Jeg tenkte ikke så mye på det mens jeg var på den alderen, men når jeg nå har blitt eldre og ser tilbake, merker jeg hvor viktig denne tiden var.

De frustrerende ungdomsårene, hvor jeg var for ung til halvparten av tingene jeg ville gjøre og for gammel for den andre halvparten ...

Jeg var likevel heldig og fikk delta på haugevis av fritidsaktiviteter. Håndball, fotball, dans og ridning for å nevne noe. Men ikke alle har lyst eller mulighet til å delta på slike aktiviteter. Da kan en ungdomsklubb være en verdifull hjelp på veien. Det var i juni 2018 Jarlsberg kunne melde om at kommunestyret hadde vedtatt å lage ungdomsklubb i Backergården. Så det har tatt tid. Lang tid. Men endelig skal Backergården åpnes for ungdommen i høstferien.

Min mening er at fritid er minst like viktig som skolen i disse kaotiske og forvirrende årene. Ved mangel på meningsfulle ting å ta seg til kan veien være kort til narkotikatesting, grensesprenging og slåssing. Samtidig har jeg slitt med å se de forebyggende tiltakene som gjør at ungdom føler seg sett og verdsatt i byen de siste årene.

En fritidsklubb kan i det lange løp være med på å spare samfunnet for store utgifter fordi det å ha en plass å samles og oppdage nye hobbyer kan forebygge mange «ungdomsproblemer» som ofte skapes av kjedsomhet eller ensomhet.

Da er vi er nødt til å tenke på hvilken verdi et tiltak har framfor kostnaden.

Ungdommen har kjempet med nebb og klør for dette tilbudet, men når det nå er en realitet skal lokalet også deles med psykisk helse og kultur. Det er både vel og bra at et bygg det er lagt ned mye penger i blir godt brukt, men på bekostning av hva? Det er per dags dato kun lagt opp til fire timer til ungdommen i uka. Det er for lite. Her kan man med fordel bli inspirert av Sande hvor ungdomsklubben er åpen 22 timer i uka. Kanskje kan man finne en gylden middelvei?


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken