Hvilket samfunn vil vi ha?

REFLEKSJON: Et bilde kan si mer enn tusen ord.

REFLEKSJON: Et bilde kan si mer enn tusen ord. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVelkommen til samfunnet. Et samfunn hvor enkelte tror at deres eget lys vil skinne lysere hvis de blåser ut en annens.

Velkommen til vår lille by med store øyne. En by hvor mange er kjappere til å forhåndsdømme basert på ytre faktorer og rykter, enn til å faktisk gi mennesket bak en sjanse.

Er det et slikt samfunn vi vil ha i Holmestrand?

BAKGRUNN: Maria (21) sitt største ønske er å komme ut i jobb igjen: – Arbeidsgivere kaster et blikk på meg og ber meg gå (+)

OG OPPFØLGER: Maria (21) er sjokkert over all responsen hun har fått: – Jeg har ikke ord (+)

«Man skal høre mye før øra detter av» sa mormoren min alltid til meg, men det var jammen ikke langt i fra da jeg hørte hvilke kommentarer Maria Værnes har måttet takle den siste tiden. Fra voksne folk.

Grunnen? Jo, fordi hun jobber og står på– men har uforklarlige sår som dukker opp i ansiktet. I tillegg til uspiselige kommentarer har hun blitt bedt om å gå fra arbeidsplasser hvor hun har kommet med søknad før de i det hele tatt har kastet et blikk på CV-en hennes. Holmestrand kommune brydde seg ikke om sårene, men så jenta bak og ansatte hun: Det gjorde de smart i, for Maria er en stå- på-jente av de sjeldne med et glimt i øyet og høy arbeidsmoral.

«Det kan ikke være bra for kommunen å ha et ansikt som ditt utad» fikk Maria høre av en forbipasserende 40-åring en dag. Jeg blir skremt av hvor lite intelligent det går an å bli når man slenger slike kommentarer til ei nydelig 21 år gammel jente. Det er slike kommentarer som får meg til å innse hvorfor det finnes sko med borrelås for voksne.

Jeg håper Maria og andre som har opplevd lignende kommentarer husker på at det er personen bak kommentarene som det er noe galt med – ikke deg.

Din egen verdi synker ikke selv om andre folk er ute av stand til å se hvor verdifull du er. For oppegående folk prøver ikke å ødelegge andre mennesker.

Hvis vi ønsker å bevare det koselige samfunnet i Holmestrand som jeg personlig mener vi alltid har hatt, må vi bli flinkere til å heie på hverandre. Prøv å gjør minst én person glad hver dag- og se hvordan ting forandrer seg. Det gir ringvirkninger. Hvis en hel by lever etter den regelen, tenk hvor mye lysere hverdag alle sammen kunne hatt.

Glade mennesker er de vakreste.  Og hvis verden var blind, hvor mange ville du imponert? 

Det er heldigvis godt å se all responsen som kom etter saken om Maria ble trykket. Hjertevarmende kommentarer florerte - og det skulle egentlig bare mangle. Spesielt i «generasjon perfeksjon» som nå vokser opp - hvor andelen unge mellom 15 og 25 år som får hjelp for psykiske lidelser bare øker og øker. 

For unge jenter og gutter slåss ikke lenger mot autoriteter, skolen eller foreldre.

De slåss mot seg selv.

Artikkeltags