Vil ha førerkort for vannscooter: – Jeg ser mye tullekjøring

FØRERKORT: Redningsselskapet-skipper mener Norge bør gjøre som Danmark og innføre eget førerkort for vannscooter. Illustrasjonsfoto.

FØRERKORT: Redningsselskapet-skipper mener Norge bør gjøre som Danmark og innføre eget førerkort for vannscooter. Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Redningsselskapet ser mye tullekjøring på sjøen og må hyppig rykke ut etter uhell.

DEL

NORGE: – Når du kjører en stor vannscooter med høy hastighet, bør du vite hva du gjør, både for din egen del og for andre sin del. Det store problemet er farten. Du blir lett kastet av en vannscooter i bølgene, og holder du høy fart, slår du deg kraftig når du treffer vannflaten, sier skipper og koordinator Knut Johansen i Redningsselskapet til Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: Aline (29) svømte fra Dulpen til Langøya: – Jeg svelget en del saltvann (+)

Ser til Danmark

Han har ferdes på sjøen i over 30 år. I tillegg kjører han båt for Fjord Event i Ryfylke, og kjører ofte sin private båt. Han mener Norge bør gjøre som Danmark og innføre eget førerkort for vannscooter.

Johansen understreker at han ikke uttaler seg på vegne av Redningsselskapet. Så langt i år har redningsskøytene hatt åtte oppdrag hvor vannscooter var involvert.

Danmark innførte krav om førerkort for å kjøre vannscooter i fjor, da to kvinner døde etter at båten deres ble påkjørt av en vannscooter i høy fart.

LES OGSÅ: Sjøen er for alle. Da må tydelige regler til

LES OGSÅ: Nå er de siste badevannsprøvene fra Holmestrand klare: Her er det trygt – og ikke trygt – å bade (+)

To dødsulykker

Her i landet er sikkerhet knyttet til vannscooterferdsel aktualisert etter to dødsulykker de siste dagene:

Ulykken i Arendal natt til søndag, da den tidligere langrennsløperen Vibeke Skofterud omkom, og kollisjonen mellom en vannscooter og en båt på Rosfjorden i Lyngdal i Vest-Agder, da en 16 år gammel gutt mistet livet.

I Danmark er det nå registreringsplikt, forsikringsplikt, økte bøter og kampanjer rettet mot unge om hvor farlig vannscooterkjøring kan være. (ANB-NTB)

LES OGSÅ: Atle (23) og Ann Kristin (24) på jordomseiling: – Du kan enten være konstant redd, eller leve hånd i hånd med den voldsomme naturen og håpe på at livet er på din side (+)

Artikkeltags