Hvis alle kan gjøre litt hver

Mengder: Det er er så ufattelig store mengder plast, men ett sted må vi begynne. Pressefoto

Mengder: Det er er så ufattelig store mengder plast, men ett sted må vi begynne. Pressefoto

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hele 80 millioner kroner har Miljødirektoratet satt av til gode ideer og ildsjeler som kan bidra til rydding langs strender, holmer og skjær. Dette kommer i tillegg til alle tiltak som allerede er satt i gang i 2017. Hvalen på Sotra, som i februar i fjor hadde magen full av plastsøppel – hvalen de fleste nå har et bilde av på netthinnen - den døde heldigvis ikke forgjeves.

LES OGSÅ: Mikroplast i blåskjell

Fra mandag denne uken var det mulig å søke, og fristen er satt til 15. februar. Det er satt en minstesum for søknader på 300.000 kroner. Det betyr at det er litt større prosjekter det kan søkes om innen opprydning og forebygging.

At behovet er enormt viser en rapport fra WWF. Den sier at det hvert eneste år havner mer enn åtte millioner tonn plast i havet, og at mengden plast i havet kan overgå mengden fisk i løpet av 30 år dersom ikke drastiske tiltak blir satt i verk. Cirka 15 prosent av dette skylles i land langs kysten, på øyer, strender og holmer. Og her kan vi alle gjøre noe, selv om innsatsen fra hver og en av oss kan virke forsvinnende lite betydningsfull.

LES OGSÅ: På tokt mot plast

Alle kan gjøre noe, både for å hindre at så mye havner i sjøen, men også i arbeidet med å rydde opp. Vi i Jarlsberg har sagt det før: Ta vare på din egen søppel ute i naturen, men ta gjerne med en pose ekstra, fyll den også, så har du gjort en liten, men god innsats i riktig retning.

Artikkeltags