Vedlikehold som koster

Sopp og råte: Det er dårlig stelt med mange kommunale bygninger, og prislappen blir høyere for hvert år som går. Illustrasjonsfoto: Huseiernes Landsforbund

Sopp og råte: Det er dårlig stelt med mange kommunale bygninger, og prislappen blir høyere for hvert år som går. Illustrasjonsfoto: Huseiernes Landsforbund

Av

Det er ikke bare investeringer som vil bli satt på vent.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om ikke utfordringer nok står i kø når det nye kommunestyret om få uker skal avgi stemmer for hvilke investeringer som skal forseres og hvilke som må vente eller utgå, så tårner problemene seg opp også når det gjelder penger til etterslepet på vedlikehold.

De bistre uttrykkene i ansiktene på kontrollutvalget sier sitt om alvoret, og alvor, ja det betyr mange millioner kroner, som kommunen strengt talt ikke har. 49 kroner per kvadratmeter høres kanskje ikke mye ut, men i sum blir det mye, og dette er et minimumstall for å holde båten flytende.

LES Kommune-sammenslåingene har brakt vedlikeholdet av bygninger ned til et minimum - pengebruken én fjerdedel av det som er anbefalt nivå

Særlig i lys av at en norm Multiconsult opererer med er 200 kroner per kvadratmeter per år for bygg med 60 års formålstjenlighet. Det snakkes om et vedlikeholdsnivå som skal være «verdibevarende».

Hva det betyr i praksis i Sande og Holmestrand vil sikkert variere mye i forhold til hvordan kvaliteten er på det som er gjort fra før, bygningsmaterialer, vær og vind, daglig slitasje, sopp, mugg og råte, samt flere andre faktorer.

Spørsmålet er hva som bør gjøres, hva som kan gjøres og hva som må gjøres – og til hvilken tid. Holmestrand «pyntet brura» da ekteskapet med Hof ble inngått med 24 millioner ekstra til veier og bygninger.

Summen holdt litt på varmen, men nå kjølner det igjen.

LES Lavt tall for høyt

Hva som må til, og hvor, haster det med å få en oversikt over nå når den neste brura skal bæres over dørstokken.

Artikkeltags