Endelig! Kyrne er funnet – men det er bare ett problem ...

ENDELIG: Her er de. Nå begynner jobben med å få dyrene så trygge at de lar seg frakte tilbake til gården.

ENDELIG: Her er de. Nå begynner jobben med å få dyrene så trygge at de lar seg frakte tilbake til gården. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag kveld ble de fire kyrne funnet. De er redde og vil ikke la seg fange så lett.

DEL

Det var tirsdag at to drektige kviger og to kalver ble skremt og forsvant fra gården til Monica Borge i Holmestrand. De spesiell kyrne har siden klart å holde seg skjult til tross for at Monica har leid helikopter for å lete etter dem og at mange har engasjert seg og vært ute å lett etter dem.

Torsdag kveld fikk Monica og familien et tips som på nytt satte et håp i dem. I Bergskogen var de fire dyrene, kyr av type Norsk Tiroler Grauvieg (gråfe), observert av noen som var ute og red på hest i området.

Familien bestemmer seg får å vente til det blir lyst før de drar ut for å se etter kyrne.

Fant fersk møkk

– Da vi kom opp dit i dag tidlig, var de borte. Vi fant spor i gjørma og fersk kumøkk. De er i nærheten, men de gjemmer seg godt, sier Monica.

FUNNET: Monica Borge fikk fredag melding om at dyrene var funnet.

FUNNET: Monica Borge fikk fredag melding om at dyrene var funnet. Foto:

Hun kan fortelle at de har fått mye støtte og hjelp etter at dyrene forsvant.

LES OGSÅ: Lette etter de savnede kyrne med helikopter

– Ja, bare i dag har det vært rundt åtte personer ute og lett. Det kommer SMSer og telefoner. Folk følger med når de er ute og går tur. Politiet er også varslet. I morgen tror jeg vi får hjelp av en som har drone. Jeg håper også at noen som har sporhund også kan ta en tur, sier hun.

SMS: Funnet!

Da Monica snakket med avisen torsdag kveld, kom det inn melding om at dyrene var sett i Bergskogen. Mens Monica snakker med avisen fredag kveld, får hun en SMS fra mannen sin. Han har sendt et bilde av de fire dyrene.

Norsk Tiroler Grauvieh

Tiroler Grauvieh er en gammel ur-rase som opprinnelig kommer fra fjellene i Tirol, Østerrike.

Rasens opprinnelige formål var å bli brukt som trekkdyr, og i kjøtt og melkeproduksjon.

Over 80 prosent av gårdene i Østerrike som driver oppdrett av rasen ligger på over 1000 meter over havet. Dyrene beiter på høyder over Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, 2469 meter over havet. Rasen er veldig hardfør og spesielt godt tilpasset de barske forholdene i Alpene.

Tiroler Grauvieh har meget gode bein og klauver. De klatrer fint i bratt terreng og egner seg godt som kulturlandskapspleiere. Videre er Tiroler Grauvieh nøysom og krever totalt sett mindre fôr enn mange andre storferaser. Tiroler Grauvieh egner seg godt for økologisk drift.

Kilde: Norsk Tiroler Grauvieh

Han forteller at selv om de er funnet, er dyrene veldig redde og trekker seg unna når noen nærmer seg dem.

– De er redde og trekker seg unna. Dette blir ikke lett. Nå går mannen min etter dem og prater med dem samtidig som han gir dem mat. Vi får håpe at de får tillit, men dette er tidkrevende, sier Monica Borge.

Tatt fri

Monica Borges ektemann har tatt fri fra jobben for å lete etter kyrne. Monica, som jobber i eget firma som medisinsk hudpleier, har jobbet hele fredagen med kunder.

– Jeg driver gården og har firmaer mitt. Jeg er utdannet sykepleier med en tilleggsutdanning og har klinikk hjemme. Nå må jeg bare stå på for å få råd til dette. Dette har blitt en kostbar affære, sier hun.

Artikkeltags