– Takk for noen flotte år

Overlater roret til andre: Roar Grønvold bukker og takker for 16 festivaler. – Det passer fint å gå av nå som det er jubileum, sier han. Foto: Pål Nordby

Overlater roret til andre: Roar Grønvold bukker og takker for 16 festivaler. – Det passer fint å gå av nå som det er jubileum, sier han. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 2 år gammel

Roar Grønvold (71) har gjennom årene vist mange talenter. – En nådegave jeg er født med er mye energi, sier han. Og den har vært viktig gjennom ledelsen av 16 musikkfestivaler. 18. juni takker han av.

DEL

Holmestrand: – Etter 17. mai-talen i 250-års jubileumsåret for Holmestrand by ble jeg spurt av Mette Marit Bie Sørum om jeg ikke kunne påta meg styreledervervet for kulturfestivalen. Hun lokket med seks-sju koselige møter i året, men nevnte ikke alt det imellom, smiler Roar, når han tenker tilbake på starten i 2002.

Han sa ja med banksjef Kåre Bjelland, rådmann Arne Lunde og bystyrerepresentant Mette Grov med seg på laget i styret.

Hyggelige møter

– Jo, møtene har vært koselige de, men du verden hvor mye jobb det er i tillegg, sier han. På det mest travle har Roar vært opp klokken fire om morgenen for å få gjort alt han skal før jobben klokken åtte.

– På det meste jobbet jeg mer enn fullt på instituttet, var fotball- og skøytetrener og med festivalen i tillegg. Da er det greit med litt ekstra energi i kroppen, smiler han.

Men travle dager har aldri bydd Roar imot, heller motsatt.

– Festivaler skaper masse positivitet, fra folk flest, næringsliv, politikere og etter hvert ei lang liste av kontakter som er nødvendig for en vellykket festival år etter år. Det har vært gøy, også i de tilfellene kritikken har kommet. Den har mest vært av det positive slaget, noe som har bidratt til forbedringer i neste omgang, sier han.

– Din største opptur?

– Oppturene er det mange av. En er at vi sitter her nå og feirer 25 år. Det er unikt å holde på et slikt konsept så lenge. Ikke mange festivaler overlever så mange år økonomisk og med det samme grunnkonseptet, sier Roar, som ikke kan unngå å nevne den magiske kvelden med trønder-Åge. Makan til opptur for publikum og band.

– Å se at Norges mest populære artist og band storkoste seg hos oss. Åge sa at bandet virkelig måtte skjerpe seg i spillingen for det var så vakkert i Holmestrand. Topp stemning og topp sommervær. Nydelig. Den eldste på Hakan var 90 år.

– Din største nedtur?

– Heldigvis ikke så mange, men de store satsingene er en risiko. Året med DDE og Bjørn Eidsvåg, begge i høljende regnvær på Dulpen, var trist. Det ble en gedigen smell og nedtur økonomisk. 200.000 kroner minus var en skrell, som kunne endt i skifteretten. Styret ville det, jeg ville ikke. Pokker heller sa jeg, dette skal vi greie. Da kom idrettsmannen fram i meg, beskriver Roar.

– Vi kan ikke la festivalen dø med dette, mente jeg, og stolt er jeg over at vi fikk snudd det til noe positivt. I dag har vi aksjekapitalen intakt og en sympatisk buffer. En trygghet for kommende festivaler. Det er godt å tenke på, sier han.

Lokal bærebjelke

– Bærebjelken i kulturfestivalen har i alle år vært det lokale mangfoldet. De lokale utøverne kan få vist seg fram, og kanskje tjene noen kroner. Slik håper jeg det fortsetter, sier Roar som overlater pinnen til andre.

– De neste skal ikke hoppe etter Wirkola, men gå vekslingssider etter Grønvold?

– He, he, ingen er uerstattelig, så det vil gå fint. Nå gleder jeg meg til årets festival, og til å være publikummer neste år.

Artikkeltags