– Navnet bør bli Nord Jarlsberg

Som kartet viser var regionen Sande, Hof og Botne/Holmestrand i 1800 en del av Jarlsberg amt, skriver innsenderen.

Som kartet viser var regionen Sande, Hof og Botne/Holmestrand i 1800 en del av Jarlsberg amt, skriver innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Sande Avis) Jeg synes navnet på den nye kommunen bør bli Nord Jarlsberg kommune. Med Nord Jarlsberg som navn på den nye kommunen, Hof, Holmestrand og Sande, får vi med oss et språklig kulturminne som de fleste kjenner, navnet er praktisk og gir umiddelbart mening, slik navneloven tilsier.

Noen sier at Jarlsberg minner dem om Tønsberg, og det er jo ikke så rart. Jarlsberg hovedgård ligger jo i Tønsberg og er et landemerke man legger merke til. Med Jarlsberg-navnet som navnet på en storkommune, blir det mer abstrakt.

LES OGSÅ (SA+): Dette navneforslaget peker seg ut

Når vi sier Vestfold, tenker vi ikke først og fremst på et bestemt sted, men på på hele fylket. Det samme vil det bli med Nord Jarlsberg som navn på en region. Som kartet viser var regionen Sande, Hof og Botne/Holmestrand i 1800 en del av Jarlsberg amt. I 1832 gikk Jarlsberg amt helt fra Strømsø i Drammen til Nøtterø.  Jarlsbergnavnet henger også igjen her og der, som f.eks. Jarlsbergveien i Skoger. 

Stedsnavn har lovfestet vern som immaterielle kulturminner, jf. Stedsnavnsloven. Formålet med loven er å ta vare på stedsnavn som språklige kulturminner, gi dem en skriftlig form som er praktisk og som ikke skygger for meningsinnholdet i navnet. Navnet skal være lett å skrive, lese og uttale. Navnet skal være dekkende for hele eller store deler av det aktuelle området, slik at flest mulig av innbyggerne i den nye kommunen kan identifisere seg med navnet.

Navnet på den nye kommunen ser ut til å være et viktig tema for folk flest og engasjementet er overraskende stort og forslagene er blitt mange etter hvert.

Ut fra det som er skrevet om navnevalget så langt ser det ut som om alle de tre kommunene burde kunne akseptere og identifisere seg med Nord Jarlsberg. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.