Nesten til topps i Vestfold

Vestfjellet: Eller «Bingtjennknatten», som fjellet også kalles, viser seg å være det høyeste i Vestfold. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Vestfjellet: Eller «Bingtjennknatten», som fjellet også kalles, viser seg å være det høyeste i Vestfold. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder

DEL

Meninger«Av og til er en millimeter nok».

Refrenget fra visa til Anne Grete Preus treffer godt. Kun én millimeter, så kan verden være snudd opp ned. I en slik sammenligning er 19 centimeter mye. Veldig mye.

Nitten lange centimeter som gjør at kart, skilt, nettsider, bøker, vandrehistorier og folks erfaringer og kunnskaper om lokalhistorie og geografi må skrives om. Tenk alle de som har nytt den gode følelsen av å være på Vestfolds tak. De har blitt grundig lurt av nitten centimeter. Omtrent så langt som den grillpølsa mange har hatt med i tursekken. I årevis har Skibergfjell vært den gjeveste toppen å gå til.

Den lokale Besseggen. Dit alle måtte minst en tur i løpet av sommeren. Mange har valfartet hit for å sette sin signatur på fylkets ytterste utpost. Nærmere himmelen i eget fylke var det ikke mulig å komme. Helt til noen med bedre måleutstyr enn de forrige kom og ødela alt.

Skibergfjell, du har narret tusenvis av turgåere opp fjellsiden gjennom tiår og generasjoner. Lurt folk til å streve seg mot toppen for der å puste ut, løsne på anorakken, tørke svetten, finne fram termosen og matpakka, før de har skrytt av utsikten og bragden etter å ha nådd toppen av Vestfold. Tenk alle dem som nå må gå om igjen. Til toppen like ved siden av. Et steinkast unna vinker Vestfjellet, som noen også kaller det litt uforståelige navnet Bingtjennknatten. Det var hit alle skulle ha gått.

For nå er det Vestfjellet, eller Bingtjennknatten, som ruver og gjelder, selv om det bare er skarve nitten centimeter som skiller en taper fra en vinner, så teller hver eneste centimeter.

«Nå er det Vestfjellet som ruver og gjelder»

Skibergfjell, skam deg. Du har til og med lurt et helt kor til å reise rundt å reklamere i ditt navn. Vil koret bytte navn? Vestbergkoret, nei, trolig ikke. Skiberg er sunget inn for godt. Trøsten i mistrøstigheten får være av Hof beholder den høyeste toppen i fylket.

Og Selv om det viser seg at du hadde vokst litt med årene, fra 632 meter til 633,85 meter, så holdt det altså ikke. Din mer anonyme fetter i nabolaget var høyere, med sine 634,04 meter. Vestfjellet troner nå på toppen av pallen, ingen over, ingen ved siden.

Men gamle turvaner er som kjent vonde å vende. Hvor legger vi pinseturen denne helgen? Jo, til Skibergfjell, Vestfolds nest høyeste fjell.

En kortreist, men meget flott turopplevelse til fots for dem som vil nesten til topps i Hof og Vestfold.

Artikkeltags