Hof-brann ble slukket, men det er fortsatt brannfare

Skogbrann: Med knusktørre forhold i skogene i Vestfold kan det fort blusse opp skogbrann etter lynnedslag. Bildet er Eidstoppen i Hof i tilknytning til en annen skogbrann.illustrasjonsfoto

Skogbrann: Med knusktørre forhold i skogene i Vestfold kan det fort blusse opp skogbrann etter lynnedslag. Bildet er Eidstoppen i Hof i tilknytning til en annen skogbrann.illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

Skogbrannen ved Grenneslinna i Hof ble raskt slukket. – Brannvesenet var svært raskt på plass, sier grunneier Ole Andreas Johansen.

DEL

HOF: At skogbrannfaren om dagen ikke bare er et løst rykte, ble bevist torsdag ettermiddag og kveld. Som følge av en rekke lynnedslag ble det startet skogbrann mange steder på hele østlandet.

Slapp å bidra

Blant de stedene det startet skogbrann, var på skogeiendommen til gårdbruker Ole Andreas Johansen ved veien som heter Grenneslinna, i Hof.

– Vi var ikke selv til stede da brannen startet. Da vi kom hjem, var alt over. Brannvesenet hadde selv ordnet opp. De ankom stedet svært raskt, sier en tross alt fornøyd gårdbruker.

– Jeg vil anslå at det kun brant i cirka 20 kvadratmeter skog, sier Johansen, som slapp å bidra i slokkingen selv.

– Brannvesenet hadde to biler i aksjon på stedet, forteller Johansen, som nå om dagen er i full aktivitet for å ordne alternativt fôr til sine kyr.

Mange brannoppdrag

Det var brannvesenet i Kongsberg som rykket ut til torsdagens skogbrann i Hof.

Brannen skal ha blitt oppdaget av en forbipasserende bilist.

På sine Facebooksider opplyser Kongsberg brann og redning at de hadde så mange som 11 meldinger om røykutvikling i skog torsdag. I fem av tilfellene skal det ha vært reell brann på stedet.

Der blir det også opplyst at brannen i Hof var anslagsvis 20 kvadratmeter stor, og at brannen ble slukket.

Varsler tørt

Brannen i Hof kan i likhet med svært mange andre branntilløp torsdag være forårsaket av lynnedslag.

LES OGSÅ: Faren for flere lynnedslag er helt klart stor.

 At slike branner blir slukket betyr ikke nødvendigvis at all brannfare er over.

– Glør fra lynnedslag kan ligge og ulme i mange dager. Lynet slår dypt ned i bakken, så kan det ligge der og gløde i flere dager. Da trenger det kun et lite vindkast før det kan blusse opp til å bli en brann, sier seksjonsleder Rune Johnsen i beredskapsavdelingen til Drammens Tidende.

I langtids-værvarselet for Holmestrand kommune er det forøvrig ikke antydning til regn. Det er dermed all mulig grunn til å være oppmerksom på faren for skogbrann i dagene som kommer. 

LES OGSÅ: Det er fortsatt forbudt å grille, av hensyn til faren for skogbrann. 

Mer lyn og torden

– Tendensen er at bygene flytter seg nordover utover helga, så er man heldig går Vestfold klar for de verste bygene, forteller Meteorologisk institutt til Tønsbergs Blad.

De understreker likevel at faren for lyn og torden er stor i indre Vestfold.

– Sønnavind vil dempe bygeaktiviteten over kysten, men det vil være stor tordenaktivitet over indre strøk i Vestfold, fortsetter meteorologen.

Artikkeltags