Her må alle blåse

Ett skritt foran: Eirik Olaussen er faglig leder ved Sande trafikkskole. Alkolåsen ser ut som en mobiltelefon, og er festet til dashbordet. På kjøreskolen starter ingen av bilene før man har blåst i alkolåsen. Alle foto: Synne Eggum Myrvang

Ett skritt foran: Eirik Olaussen er faglig leder ved Sande trafikkskole. Alkolåsen ser ut som en mobiltelefon, og er festet til dashbordet. På kjøreskolen starter ingen av bilene før man har blåst i alkolåsen. Alle foto: Synne Eggum Myrvang

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi mistenker ingen av elevene våre, men vil være nytenkende og skape gode holdninger, forteller Eirik Olaussen, faglig leder ved Sande trafikkskole.

DEL

Holmestrand: Sande trafikkskole monterte sin åttende alkolås i januar, og er med det landets eneste trafikkskole som har alkolås i alle kjøreskolebilene.

– La det bli en vane

Faglig leder ved trafikkskolen, Eirik Olaussen, er stolt av at de er nytenkende.

– Vi ønsker at dette skal bli en vane på lik linje med bruk av bilbelte. Vi mistenker ikke elvene våre, forteller han.

Daglig foretas 21.000 kjøreturer i Norge i alkorus.

– Vi gjør dette for å skape gode holdninger, særlig med tanke på alle ulykkene som skjer i ruspåvirket tilstand. Jeg tror det blir mer og mer vanlig med alkolås framover.

Ifølge Statens vegvesen er rus en viktig faktor i én av fem dødsulykker.

I 49,1 prosent av eneulykkene, der bare en bil er involvert, er det kjøring i alkoholrus.

Slik virker alkolåsen

Alkolåsen trafikkskolen har installert i bilen er fra det samme merket som politiet bruker i sine blåsetester.

Elevene får utdelt sitt eget munnstykke som de setter på toppen av den hendige, elektroniske avleseren. Et kraftig blås i rundt fem sekunder, vil vise om promillen har overgått 0,2 eller ikke.

Om det er ulovlig promille, gjør alkolåsen som er koblet til bilens elektronikk det umulig å starte motoren.

Skal man for eksempel en tur på butikken kan man stille inn alkolåsen slik at det ikke er nødvendig å blåse på nytt når man setter seg inn i bilen igjen.

Alle må blåse før kjøring

På Sande trafikkskole har de gjort det til en vane at alle skal blåse før de begynner å kjøre – eller rettere sagt: De får ikke kjørt noe sted før de har blåst.

Elevene selv har vendt seg til det.

– En elev fortalte at hun synes det var helt merkelig å skulle kjøre i bilen til faren når hun kom hjem, for der var det jo ingen alkolås, forteller Olaussen. Det vitner om hvor enkelt det er å legge til seg gode vaner.

– Ved enkelte tilfeller kan det være et ugyldig blås, om man ikke blåser lenge nok for eksempel. Da er det noen som skvetter til litt, men da er det bare å blåse igjen, sier Olaussen.