Gå til sidens hovedinnhold

Heng vekk russedressen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Folkehelseinstituttet har allerede nå gitt årets russ kaldt buksevann i dressen. De 15.000 i rødt og blått, som har tenkt seg med gjengen i festbussen til årets største russetreff i Kongeparken på Vestlandet, trenger høyst trolig ikke å pakke ut dressen.

Med dagens smittebilde, og med morgendagens spådommer om den videre utviklingen, peker pilene fortsatt kraftig oppover for smittespredning.

Dermed peker de rett nedover for et massivt russetreff som det i Kongeparken.

Det var Line Wold i FHI som onsdag sa det som 14.500, som allerede hadde kjøpt billett – og mange andre, som hadde tenkt seg på megatreffet i Rogaland, helst ikke ville høre. Arrangementet skal etter planen foregå fra 7. til 9. mai, og arrangørene avlyser foreløpig ikke, men risikoen for massesmitte vil sannsynligvis fortsatt være til stede.

LES Russepresident Oscar (18) om den nye skolehverdagen: – Kjedelig, men kommer oss gjennom det

Ikke minst når vanlige smittevernregler og avstand kan bli satt kraftig på prøve i takt med alkoholinntaket hos russen.

Men med den triste beskjeden til ungdom sulteforet på sosial kontakt, fest og moro, så tegner det også et dystert bilde for andre arrangementer utover våren. Kanskje til og med langt utover sommeren. Kan ikke russ samles i begynnelsen av mai, så kan for eksempel heller ikke Holmestrand sentrum fylles av maratonløpere og andre med planer om løping den første lørdagen i april.

Skal det ikke bli digitalt løp også i år, er det nok like greit først som sist å se etter en passende dato utpå høsten.

«Det ser dystert ut for arrangementer»

17. mai har det allerede vært sådd tvil om fra Helsedirektoratet, og selv om smittesituasjonen og antall vaksinerte kan gjøre at vi letter litt på restriksjoner og anbefalinger når det blir varmere i været, blir det umulig å arrangere en fullverdig kulturfestival i juni.

En festival, enten det er bryggelangs i Holmestrand, Eidsfoss eller Sande, må uansett planlegges i god tid. Band og andre utøvere skal bookes, og mye skal organiseres skal det bli et godt program og et vellykket arrangement. Skal det klaffe og fungere til sommeren bør mye allerede nå være i boks nå på nyåret.

LES – Har ikke hatt så dårlig råd siden jeg gikk på ungdomsskolen

Men å planlegge for noe man umulig kan vite om det blir mulig å gjennomføre, er egentlig bare å droppe.

Festivaler, slik vi er vant til og ønsker å ha det blir det ikke, uansett hvordan situasjonen ser ut i juni. Festen er på mange måter avlyst. Nå gjelder det å tenke alternativt. Ikke bare kortreist, men med kort horisont, slik at noe kan være mulig å arrangere uten de store og omfattende forberedelsene.

Kanskje en lokal kriseberedskap for fest og moro, som det er mulig å få til.

Kommentarer til denne saken