Gå til sidens hovedinnhold

Heltidskamp er kvinnekamp!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Sande Avis)

Vi har bladd oss gjennom stillingsannonsene på Finn. Mønsteret er lett å se; i typiske mannsdominerte yrker er det nærmest utelukkende hele faste stillinger som utlyses. Samtidig ser vi et annet mønster i kvinnedominerte bransjer, som helse og omsorg, hvor det finnes veldig mange midlertidige jobber. Om du er heldig, kan du finne en stilling på 80 prosent i helsesektoren.

Det er gjennomgående kvinner som må finne seg i å bli avspist med utrygg ansettelse og maks 80 prosent lønn. I tillegg er de fleste lavtlønnsyrker også kvinnedominerte. Det er uakseptabelt!

I 2020 viste hele Norge vår takknemlighet og respekt da vi stod ute på balkonger og i hager for å klappe. Det var ikke måte på ros og skryt fra høyresiden. Dessverre betaler ikke et varmt klapp på skulderen regningene. Det gir ikke forutsigbarhet. Det gir ikke pensjon. Våre ordførere i Vestfold og Telemark er godt i gang med å få flere hele og faste stillinger. Vi mener heltid skal være standarden i helsetjenesten og vil sette av egne heltidsmidler. Fordi vi vet at politikk handler om mer enn fin retorikk.

I Holmestrand kommune er det satt i gang et prosjekt der det skal etableres en vikarpool i helsesektoren. Vikarene skal ansettes i fulle stillinger og være tilknyttet et av sykehjemmene våre som base. De skal jobbe der behovet er. Holmestrand har, med Arbeiderpartiet i spissen, vedtatt at hele faste stillinger skal være regelen når kommunale stillinger utlyses. Vikarpoolen er et målrettet tiltak for å få ned sykefravær og øke grunnbemanningen. Løsningen er ren vinn-vinn: i tillegg til økt grunnbemanning og mindre sykefravær, gir faste vikarer kjente fjes for beboerne å forholde seg til og økt trygghet til pasientene. Men ikke minst gir dette en trygg lønn og sikker jobb for den ansatte.

Mange snakker om koronakrisen som et forstørrelsesglass på utfordringene i samfunnet. Det vi lenge har snakket om som et problem, har blitt forstørret og veldig tydelig. Gang på gang hører vi argumenter fra høyresiden om at kvinner selv ønsker å jobbe deltid og at det er vanskelig å få damer til å jobbe fulltid.

Holmestrand, sammen med de aller fleste andre norske kommuner har fått kjenne høyresidens politikk på kroppen. Innen for eksempel helse, har vi sett gjentatte nedskjæringer i effektivitetens navn grunnet en regjering som ikke prioriterer penger til kommunene. Hvert år bevilges det litt mindre penger, slik at færre ansatte må gjøre litt mer, litt fortere. «Første gang går det gjerne greit, en oppgave til er ikke så farlig, jeg rekker jo det» forteller ansatte. «Så spoler vi 8 år fram i tid – da klarer ikke vi ansatte mer. Arbeidsmengden i en hel stilling tilsvarer i dag mer 130 prosent enn 100 prosent» forteller helsefagarbeideren. I slike situasjoner blir dermed deltid mer enn nok for hva vi kan klare. Dette må vi gjøre noe med, og det haster!

For Arbeiderpartiet er retten til hele, faste stillinger og pensjon fra første krone, en av våre viktigste kampsaker! Damene våre fortjener en lønn å leve av!

Etter åtte år med høyreregjering og ett år med pandemi faller Norge på likestillingsstatistikken. Det er ikke bra nok. Arbeiderpartiet har høyere ambisjoner for likestillingen og et mer rettferdig samfunn. Den 8. mars markerer vi at det fremdeles er en vei å gå før vi når reell likestilling. På valgdagen kan vi komme ett steg nærmere. Heltidskamp er en kvinnekamp! Nå er det damenes tur!

Kommentarer til denne saken