13 leger ved Sykehuset i Vestfold tatt ut i strek fra fredag

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Akuttbehandlinger vil ikke bli berørt, og alle andre bør møte opp til avtalte timer hvis de ikke hører noe, melder sykehuset.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det er fredag morgen at totalt 22 ansatte ved Sykehuset i Vestfold blir tatt ut i streik, dersom partene fra Akademikerne og Spekter ikke blir enige. Onsdag morgen gikk 194 ansatte over hele landet ut i streik, om lag 100 av dem leger.

Fredag morgen trappes streiken opp og inkluderer Vestfold.

– 13 av disse 22 er leger, mens de øvrige er administrativt personell, forteller kommunikasjonssjef Mette B. Lindahl ved Sykehuset i Vestfold.

De 13 legene er spredt på ulike avdelinger. De som er berørt er ortopedi, anestesi, sykelig overvekt, fysikalsk medisin, hjertemedisin, geriatri og sentrallaboratoriet.

– Streiken vil føre til at noen pasienter med timeavtale på sykehuset vil få utsatt sin time, men akuttilbudet er ikke berørt av streiken, understreker Lindahl.

LES OGSÅ: Sjokkerte foreldre så nyfødt falle i gulvet da sengedel løsnet (for abonnenter)

Ni i administrasjon

Sykehuset ber alle som har time om å møte opp til avtalene, og vil forsøke å ta kontakt med alle de som vil få sin time utsatt som en konsekvens av streiken.

Det er blant annet en del planlagte operasjoner ved norske sykehus som berøres på grunn av streiken, og som må få nye avtaler.

De ni øvrige som tas ut i streik ved sykehuset jobber ikke med pasientbehandling, men har ulike administrative funksjoner ved Sykehuset i Vestfod.

Meklingen mellom Akademikerne og Spekter brøt sammen omtrent en halv time etter meklingsfristen ved midnatt natt til onsdag.

Langt fra hverandre

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide. De som tas ut i streik er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streikeuttaket er svært moderat, og setter ikke liv og helse i fare, ifølge Akademikerne.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Han opplyser at streiken vil fortsette til det kommer et «kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid».

– Vanskelig planlegging

Spekter hevder de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

– Sykehusene vil nå organisere driften slik at streiken i minst mulig grad rammer pasientene.

Brudd på overtid

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide. Meklingsfristen var satt til midnatt natt til onsdag og fortsatte noe på overtid, før partene meldte om brudd.

Akademikerne tar ut 194 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset i streik fra onsdag. Ifølge Spekter er i overkant 100 av dem leger.

Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

Vil fortsette streiken

De som tas ut i streik er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streikeuttaket er svært moderat, og setter ikke liv og helse i fare, ifølge Akademikerne.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Han opplyser at streiken vil fortsette til det kommer et «kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid».

LES OGSÅ: Advarer på det sterkeste mot overdreven bruk av antibiotika (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken