Her demonstrerer Kristoffer nyvinningen på Holmestrand stasjon

NYVINNING: Blinde Kristoffer Lium demonstrerer nyvinningen for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP). I bakgrunnen, utvikler Einar Myreng i Next Signal.

NYVINNING: Blinde Kristoffer Lium demonstrerer nyvinningen for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP). I bakgrunnen, utvikler Einar Myreng i Next Signal. Foto:

Holmestrand stasjon er pilotarena for en app som skal gjøre det mye enklere å finne fram på ukjente steder, ikke minst for blinde og svaksynte.

DEL

HOLMESTRAND: – Det er litt kjølig her, men ellers sikkert veldig fint, sier Kristoffer Lium.

Han har nettopp funnet veien fra bussen til perrong fire på Holmestrand stasjon. For Lium, som er blind, er det ingen selvfølge å få til dette uten hjelp. Onsdag ettermiddag kunne han imidlertid gi samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) og et kobbel med andre oppmøte fra bedrifter, organisasjoner og etater et glimt inn i fremtiden han ønsker seg.

Pilot på stasjonen

Holmestrand stasjon er nemlig stedet som teknologiutviklerne Next Signal fra Tønsberg valgte seg for å lage pilotutgaven av appen Travelcompanion, som hjelper brukeren å finne fram på ukjente steder. For å få til dette, har de festet seksti små brikker kalt «beacons» eller «fyrtårn» i stasjonen. Disse kommuniserer direkte med brukeren via smarttelefonen, og sørger for at han kommer fram til stedet han har valgt seg ut.

– Stasjonen er en god pilotarena, ikke minst på grunn av nærheten til busstasjonen, forklarer Einar Myreng, daglig leder i Next Signal.

LES OGSÅ: Blindeforbundet ga både ris og ros til stasjonen

Som utvikler er han opptatt av at Nasjonal transportplan peker ut nettopp denne typen teknologi som et satsingsområde ved kollektivknutepunkter. Foreløpig er det altså kun opp til perrong fire i Holmestrand at appen fungerer, men selskapets plan er å ekspandere bruksområdet til en rekke viktige offentlige bygg og knutepunkter. Den skal også kunne gi stoppestedsinformasjon under bussreiser.

(Saken fortsetter under bildet)

FYRTÅRN: 60 varianter av denne dingsen, kalt "beacon" eller "fyrtårn", er installert på stasjonen og forteller brukeren hvor han befinner seg.

FYRTÅRN: 60 varianter av denne dingsen, kalt "beacon" eller "fyrtårn", er installert på stasjonen og forteller brukeren hvor han befinner seg. Foto:

Viktig frihetsfølelse

Solvik-Olsen var imponert over demonstrasjonen, og lovte at staten skal være sitt ansvar bevisst i arbeidet med å gjøre kollektivknutepunkter mest mulig tilgjengelige for alle.

– Vi hører mye om denne teknologien i møter, men det er utrolig viktig å få dette demonstrert i praksis. Det skjer så mye spennende på dette feltet, der teknologien kan gi frihet til folk som ellers måtte ha mye hjelp av andre. Den frihetsfølelsen tror jeg betyr mye for den enkelte, sa samferdselsministeren til Jarlsberg.

LES OGSÅ: Samlet inn hele 34.595 kroner

Han trakk fram det statseide selskapet Entur, som ble skilt ut av NSB i 2016 for å tilby salgs- og billettløsninger, som en aktør som vil ha en viktig rolle for å skape et marked for denne typen produkter. Entur har som kjent utviklet reiseplanlegger for kollektivtransport i hele Norge som på sikt også vil gi muligheten til å kjøpe billetter direkte.

– Statsråder før meg har jobbet med dette i 10–15 år, og utviklere har kommet og gått, men nå begynner det å løsne. Med Entur er det lettere å se kollektivtilbudet under ett, og dermed få til dette over hele landet, forklarte Solvik-Olsen.

Ville vært sjanseløs

Det ville bety mye for Lium og andre i hans situasjon.

– Kommer denne appen opp og går, vil jeg kunne reise selvstendig dit jeg ikke er kjent. Jeg ville ikke hatt sjans til å finne fram til perrongen her på egen hånd uten appen, forklarer han.

Artikkeltags