– Jeg har egentlig aldri syklet noe særlig

LANGTUR: Til sommeren skal Espen Bekkestad fra Gullhaug sykle fra Nordkapp til Lindesnes for å spre oppmerksomhet om Diabetes type 1.

LANGTUR: Til sommeren skal Espen Bekkestad fra Gullhaug sykle fra Nordkapp til Lindesnes for å spre oppmerksomhet om Diabetes type 1. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå gjør Espen fra Gullhaug seg klar til sitt livs sykkeltur. Og det med god grunn.

DEL

GULLHAUG: «Hvis over 2 liker skal jeg sykle fra Nordkapp til Lindesnes i sommer».

Det var starten på meldingen Espen Bekkestad fra Gullhaug la ut på sin Facebook-side søndag morgen.

I skrivende stund har han fått over 400 likes. Over 200 har delt innlegget. Det er nemlig ikke snakk om noen hvilken som helst langtur på to hjul. Bekkestad sykler for diabetes-saken.

– Datteren min på snart tre år fikk diagnosen diabetes type 1 i juni. Det har snudd livet på hodet, forteller Bekkestad. Plutselig må datteren få insulin til faste tider for å unngå skyhøyt blodsukker og faren for senskader. Allmenntilstanden må sjekkes konstant.

Bratt læringskurve

Familien merket det først på at jentungen var veldig mye tørst og ofte måtte på do. På kort tid gikk hun ned 10–15 prosent i vekt.

Da hun ble undersøkt på sykehuset, viste det seg at blodsukkernivået hennes var skyhøyt over det som er vanlig.

– Vi visste ingenting om diabetes, og måtte lære veldig mye, veldig raskt. Fortsatt har vi mange spørsmål, sier Bekkestad.

LES OGSÅ: LCH-rammede Herman (9) fikk drømmetur til Paris

Kronerulling

Derfor denne turen. Før han en dag til sommeren setter seg på sykkelsetet på Norges nordligste punkt, skal han ha en blogg oppe og gå, der han forteller om både turen og sykdommen. Han er allerede i gang med å knytte kontakter med andre foreldre som har barn med sykdommen. Disse skal han overnatte hos underveis. Under besøkene skal de utveksle erfaringer og kunnskap om diabetes type 1.

Via bloggen skal han også samle inn penger til den frivillige organisasjonen Diabetesforbundet Barn og Unge i Vestfold. De arrangerer turer og samlinger hvor barn kan treffe andre i samme situasjon. Bekkestad har allerede skaffet flere lokale sponsorer.

– Jeg ønsker å gjøre noe foreningen, for jeg ser den jobben de legger i det. Jeg hører også at det er stor forskjell fra kommune til kommune på hva man får av hjelp. Jeg vil få fram det, og gi av meg selv, også de sårbare tingene. Jeg vil være dønn ærlig, lover Bekkestad.

LES OGSÅ: Syklet 250 mil for kreftsaken

Har ikke sykkel

Han har satt av 30–35 dager til å sykle de nesten 3.000 kilometerne. Bekkestad, som spilte fotball for HIF i en årrekke, er imidlertid ikke noen stor syklist.

– Jeg har aldri syklet i nærheten av en slik distanse før. Jeg har ikke engang sykkel ennå, men trener mye spinning. Men jeg tenker at å sette av en måned for saken er et lite offer. Disse barna må leve med sykdommen resten av livet.

Det er forresten ikke første gang at Bekkestad gjør et stunt utenom det vanlige: I 2011 gikk han de 140 kilometerne til Seljord countryfestival. Den gang etter å ha utfordret seg selv med en Facebook-status som begynte: «Hvis over 2 liker ...".

Artikkeltags