Sjekk om hjertestarteren funker

Service: Jim Henrik Jacobsen lever av å holde hjertestartere ved like. Han ser med bekymring på en bransje som ikke tilbyr samme tjeneste. foto: alexander svanberg

Service: Jim Henrik Jacobsen lever av å holde hjertestartere ved like. Han ser med bekymring på en bransje som ikke tilbyr samme tjeneste. foto: alexander svanberg Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ved hjertestans øker dødeligheten med ti prosent per minutt.

DEL

HOLMESTRAND: – Ser du her, nå viser batteriet en prikk under fullt. Da skifter jeg det. Jeg må ikke, men jeg gjør det. Dette gambler vi ikke med.

Bytter alt

Det sier Jim Henrik Jacobsen fra Blostrupmoen Medical Equipment, en av dem som lever av utstyr som redder liv.

Nå har han plukket ned hjertestarteren utenfor inngangen til Jarlsberg Avis for dens årlige service. I tillegg til nytt batteri blir elektrodene, en til å plassere på høyre kragebein, og den andre under venstre armhule, byttet ut med nye.

– Elektrodene har et spesielt lim for å holde seg på plass. Dette limet har av en eller annen grunn bare et par års holdbarhet, så for å være på den sikre siden bytter vi elektroder årlig, forklarer Jacobsen.

Les også: Retten skal settes på ulykkesstedet: Veien stengt en time

Ikke alle er seriøse

Blodstrupmoen er blant leverandørene som utfører årlig service på sine hjertestartere, 42 av dem plassert i Hof og Holmestrand. Norsk Folkehjelp og Røde Kors leverer lignende tjenester. Muligens er det flere, men det er langt fra alle som følger opp produktet, som sammen med jevnlige livredningskrus potensielt sett kan redde liv.

– Vi er litt bekymret, egentlig, når vi vet at det selges billige hjertestartere på nett. Her gis ingen opplæring, ingen oppfølging og ingen service. Det gir en falsk trygghet i en situasjon der minuttene virkelig teller, mener Jacobsen.

For mens prisen har gått ned og tallet opp på hjertestartere i Norge, er det nok mange som ikke tenker på produktets naturlige levetid. Det finnes antakelig hjertestartere i kjøpesentre, i idrettshaller og mange andre bygg I Norge med utladet batteri. Totalt er det et sted over 30.000 enheter i Norge, og ifølge Jacobsen kan så mange som to tredjedeler av disse ha feil eller mangler.

Les også: Det blir mer reseptfritt

Forsøker å ta kunder

Hvert år får rundt 3.000 nordmenn hjertestans. Muligheten til å overleve faller med ti prosent hvert minutt.

Med et vrimmel av hjertestartere har det av flere vært ønsket en bedre oversikt over hvor man finner disse når nøden er størst, og minuttene teller. Til nå har jobben med å administrere denne oversikten tilhørt private, kommersielle aktører.

Salgssjef i Blostrupmoen Medical Equipment, Per Hagen, mener tiltaket i seg selv er veldig bra, men han er skeptisk til måten portalen blir administrert, fordi den gir ingen indikasjon på om hjertestarterne faktisk virker.

– Vi personlig har trukket våre hjertestartere derfra, dette fordi vi opplevde at mindre seriøse aktører kontaktet våre kunder, og forsøkte å overbevise dem om at de kunne spare penger på å kjøpe en hjertestarter uten årlig service. En slik bransje ønsker vi ikke, sier han, og legger til:

– Vi har også fått henvendelser om å selge våre hjertestartere uten årlig serviceavtale, men det sier vi av prinsipp nei til. For oss handler det ikke om at vi skal dytte ut så mange hjertestartere som mulig, vi skal tilby et produkt man vet virker når man trenger det. Dette handler i verste fall om liv og død.

Les også: – Takk for at du reddet livet mitt

Nå skal staten kvalitetssikre hjertestartere

Etter signaler fra flere hold har helsedirektoratet endelig utarbeidet en ny portal for hjertestartere.

«Hjertestarterregisteret» har vært under arbeid i et års tid.  Prosjektleder Siw Lilly Osmundsen fra NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin) melder om et offentlig register som nå befinner seg i siste testfase.

– Noe av tanken med dette registeret er at man skal se ansvaret sitt. Det er kun verifiserte hjertestartere som får registrere seg, og brukerne skal  få jevnlige påminnelser om å bytte batteri og elektroder. Dette vil også være det eneste hjertestarterregisteret som er tilknyttet 113-sentralen, forteller hun.

For det finnes tre allerede, i privat regi, uten tilknytning til 113-sentralene. Da var det endelig på tide at staten kom på banen.

– Det sies å være 30.000 hjertestartere i Norge, men dette tallet vet vi egentlig veldig lite om, fordi ingen har hatt ordentlig oversikt. Med hjertestarterregisteret håper vi å redusere falsk trygghet som noen startere gir, når de ikke er kvalitetssikret, sier Osmundsen.

– Med oversikt over utplasserte hjertestartere kan det bidra til å redde flere liv, fordi HLR og støt fra hjertestarter kan komme raskere til pasienter med plutselig, uventet hjertestans. Ved å ringe 113 vil man få veiledning i HLR og også i bruk av hjertestarter, avslutter hun.

Artikkeltags