Nei, selvfølgelig er det ikke en menneskerett, men sånn har vi hatt det. Ja, takk, det er bare å bestille, alt vi vil ha, varmt og kaldt til alle tider, men det var før.

Trolig må butikker og andre som har store utgifter til kjøle- og frysedisker, ferskvareavdelinger med nystekte bakervarer, grillet kylling, ferdig taco, ribbe, hamburgere og alt annet vi «fyser på», begynne å tenke annerledes.

Strømutgiftene ser ut til å fortsette å være høye framover mot vinteren, til tross for at regnet høljer ned. Samtidig fortsetter sentralbankens sjef å dytte renta oppover, dog riktignok med «bare» 0,25 prosent denne gangen.

Vi har i vårt overdådige velstandssamfunn lagt oss til meget gode vaner, som det selvfølgelig er vanskelig å vende på. De gode vanene er også meget dyre, ikke bare for oss forbrukerne, men mange dagligvarebutikker med mye kjøl, frys, komfyrer og griller forsyner seg også kraftig fra strømnettet.

LES Usikkerhet rundt strømstøtten: – Det kan ta uker

I undersøkelsen fra Holmestrand næringsforening og samarbeidsparter, som Jarlsberg nylig rapporterte fra, kunne rapporten vise til en prisøkning på strøm på over 200 prosent for et antall av de spurte. Flere av disse var nettopp butikker med stort utvalg av kaldt og varmt til sine kunder.

Kjøpmannen på Meny på Tolvsrød, var klar i sin tale til Tønsbergs Blad her for et par uker siden.

– I valget mellom å kutte i antall ansatte og å redusere åpningstider, ja da er valget enkelt hvis det står mellom det og å tilby kald øl og brus til kundene, sa han.

«De gode vanene er også meget dyre»

De som siste uker har tenkt positivt, samtidig som regnskyll etter regnskyll har tatt igjen for alt tørrværet i sommer; at nå, ja nå skal strømregningene bli til å leve med. De må kanskje tenke om igjen. Vått vær, lav kraftproduksjon og import er meget godt nytt for magasinfyllingen og mulighetene for å slippe rasjonering, men for prisene kan det paradoksalt virke motsatt.

LES – Enkelte bedrifter får nå like store månedlige strømregninger som de fikk på et helt år før

Norges vassdrags- og energidirektorat melder at oktober har vært bra for vannmagasinene i de sørlige delene av Norge. En kraftig økning etter mye nedbør og en historisk lav kraftproduksjon gjør at vi går inn i vinteren med mer tilgjengelig kraft.

Det sørlige Norge har sjelden opplevd en så kraftig økning i magasinfyllingen, som det vi har sett gjennom oktober.

– Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye i Europa, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå. Hvis vannkraftprodusentene i Norge har lav produksjon, vil det styrke ressurssituasjonen, men det kan også bidra til økte priser, sier NVE.

Javel, så vet vi det!

LES Landhandelen i Eidsfoss kan få en viktig pustepause i krisa