Vi har akkurat ønsket hverandre et riktig godt nytt år.

Og det kan vi trenge.

Vi avsluttet året med veldig mye vær, et vekslende vær fra kulde til mildt, litt snø, mye regn, men også solgløtt. Og vi starter det nye med det vi for tiden kaller ekstremvær. Det som oftere kaltes vinter før i tiden.

På den ene siden kan vi, og ikke minst barn, idrettslag og alle med friluftsinteresser, glede seg over mye snø å base i, muligheter for å kjøre akebrett, hoppe og gå på ski, men samtidig vil vi for vår egen del beklage at noen ikke fikk avisen på torsdag på grunn av kaoset som oppsto onsdag.

Selv med nok en ekstrem fredag håper vi den er i postkassa igjen lørdag morgen hos alle, til tross for meteorologenes advarsler mot å kjøre og bevege seg utendørs.

«Et vær som oftere kaltes vinter før»

«Det snør, himmelens korrekturlakk over en feilstavet sommer», sang Anne Grete Preus, en av hennes fantastiske beskrivelser av hverdagslige ting.

Men denne uken har det for mange av oss blitt litt for mye korrekturlakk fra oven.

LES På jobb i 20 timer: – Nå skal det bli godt å få sove

I to døgn, eller om man vil, i to lange byger denne uka, har det lavet ned, og skapt to kaosdager i trafikken samt en rekke andre problemer for tjenesteyting og det normale hjulet i hverdagen til folk.

Vi er kanskje ikke født med ski på beina lenger, eller vant til å takle vinteren på samme måte som før.

Vi liker å tro at vinter, det er noe for oss nordmenn med eller uten skiene på, men nå skal det tas med i beregningen at vinteren slik vi kjenner den de siste årene, har vært ustabil både i temperatursvingninger, mengdene som kommer i rykk og napp ovenfra og vind fra alle kanter som kompliserer det hele. Ekstremvær altså.

Det er likevel et stort tankekors at så mye går i stå med 40-50 centimeter snø i vinterlandet Norge i januar.

En overraskelse bør det jo ikke være at den kommer dalene på denne tiden. Denne uka har busser og lastebiler stått på tvers, det har nærmest vært kolonnekjøring etter brøytetogene på E18, kommunale tjenester har haltet på grunn av fremkommeligheten, søppel har ikke blitt hentet etter oppsatte planer og skoler har måtte stenge i andre kommuner.

Men det er altså noen som gleder seg over det som skaper problemer for andre.

Botnemarka, hoppanleggene, akebakker og andre skiløyper og uteområder. Ta det i bruk, før mildværet tar det vekk igjen. Og til de som mangler avisen i postkassa. Bruk nettavisa. Det er flere nyheter der enn i papirutgaven.

Dessuten er det de siste oppdaterte nyhetene om ekstremværet, eller vinteren, som vi heller vil kalle det fenomenet, som snøvær i januar faktisk er.

Bildeserie

SE BILDENE: Ett snøfall unnagjort, men det kommer ett til