– Jeg husker et lynnedslag så nær at vi hadde smell og lysglimt samtidig. «Det var nært oss!», sa jeg til datteren min.

Det neste Geir Kvam husker, er at han våknet med ansiktet ned i mosen.

Det er ni år siden Kvam og de andre tre på fjellturen ble truffet av et lyn. Alle fire ble kastet framover og slått bevisstløse.

– Jeg våknet opp og så datteren min Tove, som hadde gått noen meter foran oss andre. Hun kom springende og var livredd. Det ansiktsuttrykket hennes glemmer jeg aldri. Jeg trodde først jeg lå der fordi jeg hadde fått et illebefinnende og falt, men så så jeg de andre liggende strødd rundt i lyngen, forteller Kvam.

Han vet ennå ikke nøyaktig hvor lynet traff eller hvor lenge de lå bevisstløse. Men det var nok en stund, for det verste uværet hadde passert dem da de våknet.

– Sønnen til kameraten min våknet også, fant faren bevisstløs og ble livredd for at han var ferdig. Men så fikk vi liv i ham, sier Kvam.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hans turkamerat gjennom mer enn tre tiår hadde gått bakerst i følget, som hadde småløpt nedover fjellet med fire-fem meter mellom hver person. De hadde vært på topptur til Mjølvafjellet, en del av Romsdalseggen. Det hadde vært strålende solskinn og finvær da de la ut, men på vei tilbake til Åndalsnes kom ruskeværet brått på. Kameraten var mest sannsynlig den som var nærmest den enorme kraften fra lynet da det slo ned.

– Han var veldig forvirret og husket ingenting da han våknet. Han husket vagt at han hadde vært i Åndalsnes, men timene på tur var helt borte.

Uvurderlig førstehjelp

Det er ikke ofte noen blir truffet av lyn i Norge, og ytterst sjelden noen mister livet grunnet lynnedslag.

På ti år, fra 2012 til 2021, fikk totalt 243 personer øyeblikkelig hjelp og behandling av norsk helsevesen for skader etter lynnedslag. I gjennomsnitt blir dette litt over 24 personer per år, men det faktiske årlige antallet varierer en del, viser tall fra Norsk pasientregister (NPR).

Antall omkomne etter lynnedslag lar seg ikke tallfeste sikkert, da noen personer kan dø av senskader, og enkelte dødsfall utendørs er registrert med ukjent årsak eller annen årsak. Men man kjenner til at minst seks personer har omkommet etter lynnedslag i Norge de siste 22 årene.

Antall innlagte grunnet lynnedslag øker, ikke overraskende, de årene det har vært mye lyn og torden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Når noen blir truffet av lyn, er det ekstremt viktig å ringe AMK umiddelbart, samt vurdere og eventuelt starte førstehjelp. Det gjorde Geir Kvam.

– Dama på 113-sentralen den dagen gjorde en kjempejobb. Hun satte i gang en redningsaksjon og bestilte helikoptre fra tre baser, der det som kom fram først skulle ta oss ned fra fjellet og til sykehus.

Helikopteret fra Dombås kom først fram og fraktet de fire ned til ventende ambulanse i Åndalsnes. Ferden gikk videre til sykehuset i Ålesund.

– Den helikopterturen var fantastisk og sterk. Sola kom ut, og jeg satt og så ut på de flotte fjellene vi fløy over, sier Kvam.

Én lege hver

Mens han reflekterte over det som hadde skjedd, så Kvam at en haug journalister og fotografer ventet på bakken.

– Jeg tenkte «er det sånn hver gang et helikopter lander?». Da sa piloten «se, nå er paparazziene her, om dere vil bli kjendiser». Da gikk det opp for oss at de ventet på oss.

Mens redningsaksjonen sto på, hadde det nådd nyhetene at fire personer var slått ned av lyn samtidig. Det er ikke akkurat hverdagskost. Siden de andre var fysisk og psykisk mer omtåket og påvirket av hendelsen, tok Geir Kvam seg av mediene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På sykehuset ble de plassert på fire ulike avdelinger, slik at det til enhver tid var én lege til hver av dem. Legene var ekstra forberedt og visste hva som skulle gjøres.

– Alle ble koblet til masse sensorer og grundig undersøkt. De konkluderte med at jeg hadde fått strøm gjennom hjertet, noe som i verste fall kunne ha medført hjertestans, men det gikk bra, fordi jeg var i god form. Kameraten min hadde fått strøm gjennom hele kroppen, noe som førte til hukommelsestap for timene før og etter hendelsen. Hele turen og alt etterpå er vekk for hans del, sier Kvam.

Datteren hans og kompisens sønn fikk registrert noen forstyrrelser på pulsen, men klarte seg tilsynelatende uten skader fordi de var unge og i god form. I dag er alle fire uten senskader.

Tankene etterpå

Ett år etter ulykken var Kvam, datteren og turkompisen tilbake på Mjølvafjellet og passerte området der den dramatiske hendelen hadde funnet sted.

– Da vi kom dit, fikk datteren min og jeg sterke følelsesmessige reaksjoner, men kameraten min husket ennå ingenting. Vi tenkte på det som skjedde og kjente på den opplevelsen.

– Har alt dette endret noe i livet ditt?

– Jeg vet vi var nær døden og kjenner at jeg blir litt beveget når jeg snakker om det.

Geir Kvam forteller at tankene hans går til dem som får akutte skader, senskader eller ikke overlever lynnedslag.

– Vi var ekstremt heldige som slapp fra dette uten noen varige mén, sier han.

Kvam forteller at han ikke blir engstelig når det meldes tordenvær, men at han heller ikke legger ut på fjelltur da.

– Jeg har fått en annen respekt for kreftene som er i gang – og en forkjærlighet for å ta bilder av lynet.

Ikke minst sitter han igjen med en ydmykhet og takknemlighet overfor alle som hjalp. I ettertid har han vært innom 113-sentralen for å takke kvinnen som bisto den dagen, men da var hun ikke der.

– Alle de andre gjorde også en utrolig innsats, tok vare på oss og behandlet oss med respekt. Jeg er veldig glad det gikk så bra som det gjorde, sier Geir Kvam.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Legg deg ned!

Lektor Kåre Nesheim har studert lynaktivitet og lynskader. Han sier at det på verdensbasis er mer vanlig å bli truffet, skadd og drept av lyn enn i Norge. Det kan henge sammen med vær og klima, men også om hvorvidt folk tar de rette grepene når om de blir overrasket av uvær.

– Som oftest er det tilfeldig om man blir truffet. Man er på feil sted til feil tid. Men det er en hovedregel å ikke være høyeste punkt i omgivelsene, så hold deg unna fjell- og bakketopper og åpne sletter. I åpent terreng bør du legge deg flatt ned.

For noen sitter det langt inne å gjøre akkurat det.

– Over 50 prosent av dødsfallene etter lynnedslag i USA skjer ved utøvelse av fritidsaktiviteter. Menn og særlig mannlige golfspillere er overrepresentert. Når uvær setter inn, vil de liksom ikke gi seg før de er ferdig med runden, sier Nesheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skader og senskader

Elektrisitet og ekstrem varme fra lynnedslag kan gi skader både ved direkte eller indirekte treff. Ved direkte treff har det mye å si hvilken del av kroppen som rammes, og om elektrisitet går gjennom eller på utsiden av kroppen på sin vei mot bakken.

Størst skadepotensial har direkte treff i hodet, der livsviktige hjernefunksjoner kan bli slått ut. Pustesenteret i hjernen kan bli lammet og føre til pustestans. Når lynet går gjennom kroppen mot jord, kan det forårsake livstruende skader, i verste fall hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

I tillegg til brannskader på utsiden av kroppen, kan det være store og usynlige indre brannskader. Blodårer og nerveceller kan få skader og gi livstruende indre blødninger. Livsviktige organer kan ha skader som kan føre til svikt om de ikke tas hånd om.

Det kan også oppstå hodeskader, bruddskader og blødninger hvis personen blir slengt i bakken eller kastet framover, slik som i Geir Kvams tilfelle. Ved et slikt indirekte treff slår lynet ned i bakken, beveger seg langs bakken og kan ramme personer i nærheten. Strømmen vil kunne gå opp det ene beinet og ned det andre og danne en strømkrets.

Det kan også oppstå langtidsskader etter lynnedslag, som øyeskader og grå stær. I tillegg kommer sjokkskader, forvirring og hukommelsestap. Det kan også være nevrologiske skader med nummenhet, lammelser og funksjonsreduksjon/-tap. (Kilde: forstehjelp.net/lyn.html)

LES OGSÅ: Arve så livsverket brenne etter lynnedslag – slik ser det ut inne i huset nå

LES OGSÅ: Bor du i et mer enn tolv år gammelt hus bør du få dette sjekket: – Utsatt for vesentlig større skade

LES OGSÅ: Gammelt råd om lyn er bare tull – meteorolog forklarer hva man bør og ikke bør gjøre