Gå til sidens hovedinnhold

Fylket er stinn av penger

At en intern avtale i fylket, uten politisk medvirkning, når det kan koste opp mot 20 millioner kroner av skattebetalernes penger, bør ikke bare arkiveres etter en redegjørelse.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aldeles under den politiske radaren har det gått at de rundt 2.000 lærerne i de videregående skolene i Vestfold og Telemark skal få to ekstra fridager som en kompensasjon for en slitsom og arbeidskrevende koronatid. Og det siste er det ingen som bestrider.

Det har vært ytterst krevende forhold å være lærer under koronaen, både i videregående skoler, ungdomsskoler, barneskoler og barnehager. Ja, vi kan ta med alle som jobber i de ulike helsetjenestene, som har vært utsatt for både et svært høyt arbeidspress og betydelig smittefare.

LES Når prisen for et verdig liv skal passe inn i et regneark

Egentlig burde alle som jobber i frontlinjen i disse virksomhetene fått et par bonusdager for vel utført tjeneste under krevende og høyst uvanlige arbeidsforhold.

Men det er bare fylket som har pengesekken full, og som kan strø om seg med det som kan koste opp mot 20 millioner kroner ekstra av skattebetalernes penger. Det virker svært så umusikalsk at direktøren for opplæring og folkehelse i fylkeskommunen, Helge Galdal, har kunnet inngå denne avtalen etter krav fra Utdanningsforbundet i Vestfold og Telemark fylke.

Saken har blitt kjent via et lekket internt dokument, og skulle sannsynligvis forblitt hemmelig, hvis ikke avisen TA hadde fått tak i det.

Det er ikke vanskelig å forstå dersom det sitter noen harmdirrende kommunalt ansatte rundt omkring. Ikke fordi de er misunnelige på avtalen om to fridager, høstferien kommer nesten før det nye skoleåret er i gang, men på grunn av situasjonen som møter dem i starten av det nye skoleåret.

«det er bare fylket som har full pengesekk»

I de fleste kommunene, i likhet med Holmestrand kommune, er det millioner som skal spares i et budsjett som fra før av er høvlet ned til det ytterste minimum. Til tross for det er det nye innsparinger og konstant sliping av sparekniven som møter alle ved Ekeberg, Botne, Hof, Gausetangen, Gullhaug og alle andre kommunale skoler og barnehager.

LES Sentrumsveien: Nå mangler det "bare" 32 millioner kroner

Det er også merkelig dersom ikke det politiske miljøet i fylket reagerer mer enn den lett overraskede fylkesordføreren som kommenterte da saken ble kjent.

Terje Riis Johansen er overrasket over sakens omfang og mulige høye kostnad, men han er kanskje mer forbannet enn det han vil vise utad. Eller er det slik at 20 millioner kroner er så lite av fellesskapets penger at de kan forvaltes helt uten politisk styring? Nå vil han diplomatisk nok ha en redegjørelse om saken i fylkesutvalget.

Saken er uansett et signal til alle om fylket sitter på fryktelig mye penger, og at det bare er å kreve.

Politikerne trenger heller ikke å få vite noe om det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.