Gå til sidens hovedinnhold

Fra blå-gult til helrødt

Nye restriksjoner fører til mindre omsetning for noen og mer for andre. At juleforberedelsene og julehandelen blir av det lokale slaget bør mange næringsdrivende kunne nyte godt av.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våre blå-gule venner i øst har skiftet farge til helrødt, og det bare i løpet av noen dager. Fra blå-gult til helrødt betyr stengt dør, eller fergekai, for planlagt julehandel eller harrytur.

Etter en forventet smitteøkning utover høsten har det de siste ukene tatt seg kraftig opp, også her hjemme. Men i Sverige der oppleves det som voldsom smitteøkning der flere dødsfall rapporteres, og flere enn 3.000 nye smittetilfeller bare i løpet av et par dager.

«Fra blå-gult til helrødt betyr stengt dør»

Koronapandemien har ingen oppsider, men at Sverige nå lukkes for handle- og reisehungrige nordmenn, kan bidra til å berge mange arbeidsplasser på denne siden av kjølen. Både biltrafikken og fergetrafikken har tradisjonelt gått i kø over grensen for storhandel, julebord og førjulskos. Koronaen legger en kraftig demper på både kosen og julebordaktiviteten, men mat må vi ha, og drikke skal handles til ribba. Snop skal vi også ha til jul. Og kanskje trenger vi litt ekstra nå også i disse ikke altfor lystige tider.

LES Vestfoldbedrifter i koronatid: – Mange har bidratt i en tøff tid

Det vil skape mer omsetning lokalt.

I en fersk rundspørring blant kiosk- og bensinstasjonsforhandlere på østlandsområdet, det vil blant medlemsbedrifter i Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark i regi av Virke Servicehandel, kommer tallene fram. Der fremgår det at bortfallet av grensehandel har medført en omsetningsvekst på flere titalls prosent.

Og størst er ikke helt overraskende salgsveksten for snus og sigaretter, etterfulgt av brus, sjokolade og sukkervarer. Nærmere annenhver spurte, det vil si 48 prosent, svarer at de har hatt en omsetningsvekst som følge av bortfall av grensehandel på mellom ti til 29 prosent. Og 14 prosent svarer at omsetningsveksten har vært på 14 prosent, mens ti prosent av de spurte oppgir økte inntekter på 40 prosent eller mer.

LES Rune Johansen har drevet Men's Shop i snart 30 år: – Har egentlig ikke vært nedturer

Dette er betydelig, og det bør også gi en effekt som slår inn for handels- og servicenæringen i Holmestrand.

Bare for å gjenta tidligere framlagte tall på grensehandelen, så har den vært stipulert til 5,3 milliarder kroner årlig for typiske kioskvarer, og mer enn 16 milliarder kroner totalt. Det er mye penger, og noen av kronene kommer herfra. Nå kan noe komme tilbake.

Mange i Vestfold og Holmestrand har minst en tur med Color Line til Strømstad før jul. Mye av den handelen kommer i år til å bli gjort i Langgaten, på Gullhaug, Holmestrandtoppen, i Hof, Sande eller i Sundbyfoss. Varehandelen for å fylle opp kjøleskap og frysere vil også dra med seg annen handel, og julegavehandelen vil i større grad bli konsentrert om lokale butikker.

Det bør bli en god førjul for handelsnæringen, selv om bakteppet er bekmørkt.

LES Hans Narverud foreslår å «dele» bølgebryteren på langs: – Vi kan ikke la være å utnytte den bedre

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.