GULLHAUG: Den tradisjonelle fotballcupen på Gullhaug ble arrangert i strålende sol lørdag. Spillere, trenere og foreldre fra 12 klubber og 48 lag, i tillegg til flerfoldige frivillige fra Gullhaug IL, skapte en flott ramme rundt idretten på sletta.

– Den beste premien

To av cupens aller blideste fjes var tiåringene Sander Stenberg Jonassen og Mats Friman Hansen fra HIF. I hånda hadde de hver sin fair play-pokal.

– Alle som deltar får pokal, så å vinne denne er den beste premien, sa Mats.

Idrettslaget hadde sørget for fair play-verter som fulgte alle kampene. Fair play-ansvarlig Runo Rekstad kunne fortelle at fokuset på god sportsånd har lange tradisjoner på Gullhaug, og at hans bror, den avdøde tidligere Gullhaug-lederen Morten Rekstad, skal ha mye av æren for det. Morten Rekstad ble for øvrig hyllet med et minutts applaus på starten av cupen.

Bildeserie

Disse traff vi på Gullhaug-cupen

 

Gjennomsyrer klubben

– Det skal være hyggelig å være på cub, og vi prøver å gjennomsyre hele Gullhaug IL med fair play. Det handler om å ha med flest mulig lengst mulig, sier Rekstad. Han la til at dårlig sportsånd ofte kommer fra foreldre, og at vertene derfor er utstyrt med egne "foreldrevett-kort", som de viser ved behov.

Ved kampene Jarlsberg fikk med seg, virket det som fair play-idealene ble holdt i hevd. Sleivspark og bom ble møtt med oppmuntring. Kjeft var ikke å høre.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Tar opp igjen Gullhaug-tradisjonen: – Dette er i Mortens ånd

Fredrik Steen, trener for et av Gullhaugs 2009-lag, bekrefter inntrykket.

– Det er jo naturlig med nivåforskjeller innad i laget, men vår policy er at alle skal spille like mye. Det er også derfor vi har meldt på begge 09-lagene i B-serien istedenfor å ha ett i A og ett i C, sier Steen.

Han legger til at både barn og foreldre gir uttrykk for at de støtter ordningen.

– Henger høyt

Blant fair play-vertene var Tonje Stokke Dalen. Hun passet på at både foreldre, trenere, tilskuere og spillere oppførte seg pent, særlig overfor dommerne, som selv er barn. Ser vertene noen ubehageligheter, skal de trå til.

– Og motsatt – vi skal rose god oppførsel, for eksempel hvis spillere trøster noen som slår seg. Etter kampen snakker vi med dommeren om noen fortjener en utmerkelse, så får sekretariatet beskjed, sa Dalen.

– Samtidig skal en fair play-pokal henge litt høyt, det skal litt til å få en, forklarer Runo Rekstad.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Hos Mia og Per Arne skal apparatene ta seg av treningen for deg

Visste ikke om pokalen

10-åringene Sander og Mats fra HIF fikk sine pokaler etter henholdsvis første og andre kamp.

– Jeg fikk pokalen fordi jeg sa positive ting, som "bra skudd" og "du klarer det neste gang", sier Sander, og legger til: – Jeg pleier alltid å gjøre de tingene, jeg visste ikke at man kunne få pokal for det.

– Jeg gjør det fordi da får lagkameratene mine selvtillit, og da spiller de bedre, forklarer han.

Mats fikk fair play-pokal av liknende grunner.

– Hvis noen slår seg, er det hyggelig å spørre dem om det går bra, enten det er en medspiller eller en motstander. Det er det fair play handler om. Fotball hadde ikke vært det samme uten, fastslår 10-åringen.