Til våren er det ti år siden Hillestad skole ble lagt øde.

Elever og lærere flyttet i stor grad til Botne skole, og ideer om, og spekulasjonene videre om hva tidligere Hillestad skole og skoletomta kunne brukes til hadde allerede vært temaer lenge. Å skille skolen fra bygda tok mange tungt, svært tungt.

Etterbruken ble det stilt like mange spørsmål til. I dag er det enkelt å konkludere med at skeptikerne så langt har fått rett. Gamle Hillestad skole står til forfall. Tomme knuste vinduer gaper mot forbipasserende, og graffitien minner mest om slumstrøk i drabantbyer.

Bildeserie

SE BILDENE: Snart ti år etter skoledrift i Hillestad

Innbyggerne gremmes, og ser helst en annen vei når de passerer på vei til Reidvintunet og jernbanemuseet, der frivillige legger svært mye arbeid i å ta vare på historien.

Men Hillestad er ikke alene.

Skole-Norge minker raskt i antall, og det er naturlig nok bygdene det går hardest utover. TV2 har gjort en undersøkelse av skolenedleggelser, og kommet til at de siste 17 skoleårene, fra 2004 og frem til i dag, er det lagt ned 922 skoler i Norge.

Tallene kommer fra Utdanningsdirektoratet. Under Solberg-regjeringa har det forsvunnet 376 skoler, mens da de rødgrønne regjerte, fra 2005 til 2013, ble det lagt ned 486 skoler.

Nå går Senterpartiet friskt ut og lover en halv million kroner til kommuner som sliter med å få skolehverdagen for bygdeskoler til å gå ihop.

Bildeserie

SE BILDENE: Da Montessori startet skoleåret

Samtidig blir to grendeskoler og en barnehage lagt ned i Sp-styrte Åsnes kommune.

Da er tallet blitt 924.