Holmestrand: – Vi har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Mye kunnskap i Vestfold

I Vestfold svarer 19 prosent av båteierne at de har en dårlig forståelse av sjøkart, mens 79 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.

LES OGSÅ: Intens sommer for Tor Øyvind: – Blir ikke en eneste fridag på meg

Selv om usikkerheten fortsatt er stor, er likevel båtfolket i Vestfold blant landets flinkeste til å navigere seg rundt holmer og skjær.

Det er langt flere menn enn kvinner som sier de har god kunnskap om dette.

Kart i papir

– Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll.

Han mener de er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse.

LES OGSÅ: 15 personer druknet i juli, halvparten fra fritidsbåter

I år har Gjensidige mottatt melding om over 130 små og store båtskader i Vestfold og Telemark, med utbetalinger på 6,6 millioner kroner.

75 prosent av alle disse skadene er grunnstøtinger og sammenstøt. Det er også viktig å se ut av «vinduet» for å sjekke om kartet og omgivelsene stemmer med hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Oppskriften på en trygg og god båtsesong behøver ikke å være komplisert. Ta hensyn til omgivelsene, senk farten, styr unna alkohol, bruk redningsvest og ikke minst, bruk hodet, understreker Voll.

I fylket så langt i år har Gjensidige registrert flest antall skader fra båteiere i Tønsberg (24), Porsgrunn (19) og Sandefjord (18). I Holmestrand har de så langt registrert 11 skader.

Store summer

Eksempler på skader i sommer:

Traff stake: Litt større fritidsbåt tøffet rolig rundt i 5 knopp i kjent farvann. Kunden var båtvant, men litt uoppmerksomhet gjorde at båten kjørt rett på en stake og skadet skroget. Skadeomfang på 65.000 kroner.

LES OGSÅ: Sommeren er «høysesong» ved legevakta: – Det er et stort trykk

På havets bunn: Motorbåt 32 fot til 1,5 millioner kroner kjørte på skjær og sank. Forliset skjedde på åpen sjø og dypt vann. Båten ligger på havets bunn og ennå ikke lokalisert. Ingen personer skadet.

Trenger hjelp: Båtforhandlere forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt.