Gå til sidens hovedinnhold

Flere tilfeller av blodpropp og hjerneblødning hos yngre personer etter vaksine: – Dette er alvorlig

Personer under 50 år som er vaksinert med AstraZeneca de siste 14 dagene og som opplever økt sykdomsfølelse med flere blå flekker i form av hudblødninger mer enn tre dager etter vaksinasjon, bes oppsøke legevakt eller fastlege umiddelbart.

(Tønsbergs Blad)

Legemiddelverket har fått flere bivirkningsmeldinger om yngre vaksinerte som har fått hudblødninger i form av småprikket hudblødning og eller større eller mindre blå flekker etter koronavaksinasjon.

– Dette er alvorlig og kan være et tegn på nedsatt antall blodplater, skriver Sykehuset i Vestfold på sin Facebookside.

Uventet dødsfall

Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet orienterte fredag 12. mars om en melding fra Tynset om et uventet dødsfall som følge av hjerneblødning etter vaksinering med COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

13. mars kom ytterligere tre meldinger om alvorlige tilfeller av blodpropp eller hjerneblødning hos yngre personer som har fått AstraZeneca-vaksinen. Disse får nå behandling på sykehus.

LES OGSÅ: I Færder sørget kriseledelsen for å bli vaksinert: – Det er litt pussig at kommuneledelsen valgte hemmelighold rundt dette

Felles for disse pasientene er at de har hatt nedsatt antall blodplater i blodet. Blodpropp og påfølgende hjerneblødning er en sjelden tilstand.

– FHI har satt AstraZeneca vaksinen på pause i koronavaksinasjonsprogrammet. Nå er det Legemiddelverkets rolle å følge opp disse mistenkte bivirkninger og foreta nødvendige tiltakene i denne alvorlige situasjonen, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

Andre land

Det er meldt om lignende hendelser i andre europeiske land, og europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) vurderer om det kan være en sammenheng med koronavaksinene. Foreløpig er det ikke kommet noen konklusjon.

LES OGSÅ: Aldri har så mange koronapasienter vært innlagt på Sykehuset i Vestfold

FHI og Legemiddelverket har satt i gang analyser for å undersøke sammenhengen mellom vaksinen og ulike former for blodpropp, for eksempel hjerneslag og blodpropp i lungene. De vil nå se ekstra nøye på meldinger om blodpropp og blødninger for samtlige koronavaksiner.

FHI ber helsepersonell som mistenker bivirkninger etter vaksinering om å melde snarest mulig.

Kommentarer til denne saken