(Tønsbergs Blad)

I motsetning til de to foregående koronasomrene, ble det mye smitte denne sommeren. Faktisk nok smitte til å kalle det en koronabølge.

Det kan føre til at koronabølgen som spås kommer i august og september kan bli litt mindre enn de to foregående årene.

– Det kan hende at vi får en stigning i smitten når folk er tilbake fra ferie, men det er usikkert hvor omfattende denne bølgen blir, sier Geir Bukholm, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet til TV 2.

– Uavhengig av om smitten øker litt etter ferien, tror vi det er sannsynlig at vi får en sen høstbølge, og eventuelt en vinterbølge, sier Bukholm.

LES OGSÅ: Vi har allerede fått en annerledes sommer. Nå tror ekspertene på en koronahøst utenom det vanlige.

– Bølger hele året

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker imidlertid at det ventes mer smitte de neste to månedene – selv om toppen trolig nås senere i høst.

– De som ikke har immunitet gjennom nylig sykdom eller oppfriskningsdose, vil ganske sikkert bli smittet nå. Jeg tror vi alle må forberede oss på å bli smittet flere ganger, sier han til TV 2.

– Det er klart at i august og september vil vi være mer innendørs igjen og vi vil møte flere mennesker. Da er det et spørsmål om hvor mange personer viruset møter som ikke har immunitet.

De fleste som har vært smittet av korona, har vært smittet de siste seks månedene. De fleste som har dødd, har gått bort de siste ni månedene. Dette tyder på en ny fase i pandemien.

– Dessverre er vi ikke helt der at dette bare er et vintervirus som forkjølelse og influensa. Det ser ut som det fortsatt kommer bølger når det ikke er vinter også.

Så langt har vaksinene vi har fått gitt god beskyttelse mot alvorlig sykdom – for de aller fleste. Det har gjort korona mindre alvorlig.

LES OGSÅ: Nektet å ta inn på karantenehotell: – Dette handler om helt grunnleggende rettigheter

– Kan trenge flere vaksinedoser

En ting gjør imidlertid helsemyndighetene fremdeles usikker.

– Vi er veldig usikre på dette med nye virusvarianter. Enn så lenge har vi heldigvis fått nye varianter som vaksinene fortsatt virker på, særlig med tanke på det å bli alvorlig syk, sier Nakstad.

– Får vi enda større endringer i viruset fremover, vil man etter hvert trenge oppfriskningsdoser som er tilpasset nyere virusvarianter.

FHI har allerede anbefalt alle over 75 år å ta en fjerde dose. Snart gjelder det alle over 65 år.

– Spørsmålet er om immuniteten blant de litt yngre er bedre, og om man da kanskje kan vente litt på en oppfriskningsdose, eller trenger det i hele tatt, sier Nakstad om de under 64 år.