HILLESTAD: – Dette skal ikke bli et juleverksted for hvem som helst. Målgruppa er de barnefamiliene som aller mest trenger at det skjer noe i hverdagen. Også litt eldre barn som kan komme seg hit selv, er hjertelig velkomne, sier Tone Kosberg.

Avisen skrev nylig om at 5.000 vestfoldbarn regnes som fattige – altså at husholdningens inntekt er så lav at barna i praksis er forhindret fra å delta på fritidsaktiviteter på lik linje med klassekameratene.

Kosberg har et brennende engasjement for denne gruppen. Det kommer både innenfra og fra egne opplevelser av utenforskap, forklarer hun.

Røykeovn og traktorkjøring

– Fattigdomsproblematikken er økende, og koblingen til ensomhet er velkjent. På sikt kan dette føre til angst og depresjon, sier Kosberg.

LES OGSÅ: Vi har alle et ansvar for å gi barn en god oppvekst

For å kjempe mot denne utviklingen, har hun etablert Langelistiftelsen (se faktaramme nederst i saken). Siden hun flyttet til gården i Langeliveien 52 fra Gran Canaria (!) høsten 2012, har hun bygd opp en rekke tilbud for barn, unge og unge voksne.

Her er det mulig å boltre seg i alt fra hinderløype og bueskytebane til utendørs boblebad og man kan lære å røyke kjøtt i det som skal være Norges største røykeovn, øve seg på traktorkjøring eller ta bartenderkurs. For å nevne noe.

Oppimot tre millioner kroner har Kosberg etter eget utsagn brukt av egne sparepenger for å bygge opp stedet. Det skal gi barn og unge et fristed, men også gi dem innblikk i en rekke ulike arbeidsoppgaver. På sikt håper Kosberg at stiftelsen skal finansiere driften. I starten er det utleie av gården og fasilitetene til bedrifter og vennegjenger via Rebell Event som skal gi klingende mynt i kassa.

I januar i år fikk Langelistiftelsen 10.000 kroner fra Kiwanis Club Tønsberg.

Julestemning

Men tilbake til juleverkstedet. Da Jarlsberg var på besøk, så stallen – det kommende åstedet for julepyntmekking – mer ut som en amerikansk saloon, med elgitarer, konsertbilder og amerikanske flagg på veggene, og lp-plater hengende fra taket. Men innen verkstedet avholdes – 8. og 9. desember – skal juleatmosfæren være på plass, bedyrer Kosberg.

– De som kommer, skal få en veldig, veldig hyggelig førjulsdag, med julestemning som jeg husker det fra da jeg var liten, sier Kosberg.

Gården har plass til 30 barn, som skal fordeles i to grupper, hvor den ene lager julepynt i nevnte stall, mens den andre lager julekaker i hovedhuset. Så rullerer de, før dagen avsluttes i fellesskap med risengrynsgrøt, saft, juleeventyr og -sanger rundt bålet i den store lavvoen på gården.

– Håpet er at dette skal kickstarte konseptet jeg har bygd opp her, sier Kosberg.

Hun trenger for øvrig flere frivillige til å bidra på dagen – ikke minst personer som kan bidra med kjøring til og fra gården.

LES OGSÅ: Svele "skremt" av økende forskjeller

Dette er Langelistiftelsen

  • Veldedig stiftelse, basert på Langeli fritidsgård i Langeliveien i Hof kommune.
  • Dens formål er å samle inn penger til driften av fritidsgården.
  • Fritidsgården skal gi et tilbud til barn i vanskeligstilte familier, og ungdommer og unge voksne som står utenom skolegang og arbeid.
  • Grunnlegger Tone Kosberg er i gang med å etablere eventbyrået Rebell Event, som i første omgang skal bidra til å finansiere Langelistiftelsen.