Gå til sidens hovedinnhold

Færre ulykker og døde

Vi forflytter oss mindre, vi er mindre sammen og aktivitetstilbud er stengt. Vi er mindre utsatt for skader og dødsfall.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå skal vi vokte oss vel for å si at det er noe som helst positivt med covid 19, men pandemien kan synes som om den har brakt med seg noen positive effekter, eller rettere sagt noen positive effekter av at vi har blitt så restriktive og lydige overfor myndighetenes anbefalinger.

Ser vi på dødstallene i trafikken så var de rekordlave i 2020 med 95 dødsfall.

Ikke siden 1947 hadde tallene for trafikkdrepte vært lavere. Dødstallene gikk dramatisk ned etter koronaens ankomst i mars. I februar 2020 var det for eksempel ni dødsfall i trafikken, mens det i februar i år kun var tre dødsfall.

Det totale tallet for 2021 etter tre måneder er historisk lavt med 14, mens tallet etter tre måneder i fjor var 24.

Det var i løpet av de tre første månedene i år ikke registrert noen drap i Norge.

Et snitt på rundt tre drap per måned har vært det vanlige de siste årene. I fjor ble det registrert 31 drapsoffer i Norge, og i fjor skjedde sju av disse drapene i løpet av årets første tre måneder.

Norsk Folkehjelp melder, når det er igjen et par påskedager, om 26 leteaksjoner i påskefjellet i år, mens det for eksempel i 2018 var 95 leteaksjoner registrert.

Fra Røde Kors var det i løpet av langfredagen rapportert om 171 skader, noe som er omtrent en tredjedel av det «normale».

Riktignok er ingen av disse eksemplene fasiten, men mye kan tyde på at pandemien har en del bieffekter som tross alt er positive for ulykkes- og kriminalstatistikkene.

Kommentarer til denne saken