Gå til sidens hovedinnhold

Fadderuka i Vestfold avlyst

Fadderuka er langt mer enn bare fyll og fest. Den kan gi en god start på studiene, og fellesskap og venner for livet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men det er vel bare «fyllerør» uansett? Vi tok russetiden deres. Nå tar vi fadderuka. Russen sa det så fint da jeg intervjuet noen 9. mai. Datoen da den lenge utsatte russetiden endelig kunne starte.

– Det har føltes flaut å skulle uttrykke seg om at det var kjipt å kanskje miste hele russetiden, siden denne tiden er sett på av mange som overfladisk – og er et lite offer i forhold til hva konsekvensene kan bli om koronaen sprer seg. Men russetiden handler ikke om å bare drikke seg full. Det handler om å kunne feire ferdig skolegang sammen: en siste feiring før alle snart skal flytte fra hverandre. Derfor er dette en viktig tid. Det sa Nora Miller, som forsøkte å feire russetiden i år under koronarestriksjoner som tok fra kullet hennes både en russerevy som var visningsklar, russedåp og landstreff.

Noe skikkelig «ha det bra» feiring ble det altså ikke med vennene hun hadde gått på skole med i 13 år.

Ei heller blir det en skikkelig velkomst for dette kullet som nå starter på høyskoler og universiteter. Fadderuka skulle bli det nærmeste de skulle få oppleve en ordentlig russetid – men det var en kortvarig glede for mange.

Torsdag 12. august, ble det nemlig klart at fadderuka ved Bakkenteigen blir avlyst. I år er det 12 prosent flere 18- og 19-åringer som har søkt seg til høyere utdanning. Det vil si at 27 190 «russ» har søkt seg til universiteter og høgskoler rett fra videregående skole.

Noen av dem på flyttefot til helt nye byer hvor de ikke kjenner noen. Her risikerer mange 18 og 19-åringer nå å sitte alene på sin 15 kvadrat store studenthybel å følge forelesninger på nett, uten venner de vanligvis ville blitt kjent med under fadderuka. Det kan bli krevende og ganske demotiverende – for ikke å snakke om ensomt. Det er alarmerende hvor lett arrangementer som dette blir avlyst uten noen form for alternativ, blant en gruppe mennesker hvor antall rapporterte ensomme bare øker og øker. Overgangen mellom videregående og høyere utdanning er stor. Ofte er det første gang man skal stå på helt på egne bein. Da trenger man et nettverk. Et nettverk det i år kan ta lengre tid enn vanlig å skaffe seg.

LES Får staten det som de vil kan det bety kroken på døra for Liv Vadum

For fadderuka er viktig for å gi nye studenter trygghet, et fellesskap og tilknytning til et nytt sted og nytt studie. Statistikk viser at frafallstallene er høyest det første semesteret man studerer, men en god vennegjeng er uten tvil en stor motivasjonsfaktor for å likevel klare å fortsette. Hvis det fellesskapet ikke etableres ved starten av året, kan vi nok se en høy stigning i antall dropouts. Da kan man i hvert fall spare seg frasene til neste år om at «ungdom er så late i dag at de ikke fullfører utdanningen» så lenge ingenting blir lagt til rette for inkludering og fellesskap.

Men så vet vi heldigvis at dagens ungdom er løsningsorienterte. De finner løsninger, selv om de skulle ikke trengt det. Mange trekker blant annet til parker for sosiale sammenkomster nå. Ute i friluft, med en meters mellomrom. Her blir de nå møtt av folk i uniformer som jager de bort fra stedet – samt bedrevitere som legger ut bilder av disse «ansvarsløse» ungdommene på sosiale medier. Å henge sammen ute i friluft kan umulig medføre større smitterisiko enn å sitte inne på en bar eller på en hjemmefest. Men har du hørt ungdommen klage på disse tiltakene?

Det har nemlig ikke jeg.

Det jeg derimot hører ofte, er klager fra noen av de mer «voksne» generasjonene som ikke fikk reise til feriehuset sitt i Spania eller handlet billig bacon i Sverige i sommer. Nei, vent nå litt.

LES Skolestart uten håndhilsing og foreldre i klasserommet:Rektor: – Det blir veldig rart i år

Vi har bevist nok en gang at vi er et samfunn som setter privilegier høyere enn egne prinsipper. For det var jo akkurat dette det ble åpnet for å gjøre denne sommeren – og det tok ikke lange tiden før vi strømmet over grensene. Det kan virke som at vi i dag vet prisen på alt, men har mistet helt grepet om verdien.

For det er jo klart at billig bacon i Sverige og turer til Syden er viktigere enn ungdommens «fyll og fanteri». Eller?

Kommentarer til denne saken