Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Alle forstår at finansminister Trygve Slagsvold Vedum i 2018 ikke kunne forutse verken krig, galopperende gasspriser eller konsekvenser for vanlige folks lommebok i 2022.
Men han fikk sjokk etter en tur i Troms for fire år siden, der bensinprisene hadde passert 17 kroner.
Og det han sa har han måtte bite i seg mange ganger; at folks lommebok, i hvert fall manges lommebok, ikke var tilpasset drivstoffpriser over 16 kroner. Det er for øvrig vanskelig å snakke seg ut av uttalelsene fra 2018 ettersom de er på film.
Fire år senere mener tydeligvis samme mann, som i mellomtiden har blitt finansminister både for vanlige folk og de andre, at etter prisoppgang på strøm, matvarer og andre varer, samt at renta garantert er på vei oppover i flere varslede hopp: at nå er plutselig 27 kroner en pumpepris som kan passe de samme vanlige folks lommebok.
LES Dyrt, dyrt, enda dyrere – bensinpris over 26 kroner
Det må være lov å spørre om han egentlig var så bekymret for folks betalingsevne i 2018, eller om det var en sedvanlig politikerbløff han spilte ut for å få flere stemmer.
Svaret har vel gitt seg selv. Men pengebruken og prisnivået han var så bekymret for før valget, har faktisk vært med å sette Vedum i en posisjon til å gjøre noe med det han var, og kanskje er, uenig i. Men latteren har stilnet, og det har handlekraften også.
Det siste denne uken var beregninger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som viser at dieselprisen har økt med 49 prosent på ett år, mens bensin har økt med 43 prosent. – Regjeringen må nå innse alvoret og kutte avgiftene, sier Thor Egil Braadland i NAF, men det spørs om han blir hørt.
«Latteren har stilnet, sammen med handlekraften»
I Holmestrand har vi så langt sett literprisen på bensin stange opp mot 28 kroner, og spådommene går på at vi må regne med å se priser på over 30 kroner i løpet av sommeren. Smertegrensen for Vedum var 17 kroner i 2018, men er dette den nye smertegrensen?
De mest pessimistiske analytikerne tror vi også kan vente å se 40-tallet. Hva gjør det med hverdagslivet til vanlige folk hvis 30 kroner er smertepunktet, eller det er sted mellom Vedums 17 kroner og 30 kroner?
Det hjelper ikke mye å sammenligne med hva som var før, men litt nostalgi hører med.
Våren 2004 skrev Nettavisen at bensinen nå kostet over ti kroner, mens 20-tallet ble nådd for ikke så mange månedene siden.
Spådommen om 30 kroner er trolig ikke så fjern, men 40 kroner, ja, da er det virkelig krise for husholdninger og næringsdrivende, om det så er vanlig folk eller ikke.
LES Bekymret for kostnads-galopp i landbruket: – For meg er det ingen vei tilbake