Gå til sidens hovedinnhold

Er attraktive som syke

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykehussaken kan bli en ubehagelig verkebyll i kommunesammenslåingen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har i nyhetsbildet rundt om i landet de siste årene blitt vant til harde kamper, aksjoner og fakkeltog om sykehuslokalisering, og sykehustilbud.

Nytt er det den drakampen som nå er under oppseiling om pasientene i vårt område. 24.650 av dem for å være sånn noenlunde presis. Innbyggerne i Holmestrand kommune, som har adresse som grenser til Tønsberg i sør og Drammen i nord, har blitt særdeles attraktive som syke. Og særlig hvis de må på sykehus. Det er ikke mange milene å kjøre imellom SiV og det som skal bli et toppmoderne nytt sykehus i Drammen fra 2024, heller ikke så mange minuttene å kjøre til det eller andre, men striden er tiltakende og den kommer selvsagt til å stå om penger, slik kamper om tjenestetilbud alltid gjør.

LES Marit Haukom vil vekke folk

Hvor store tallene er, og hvilke konsekvenser valg av sykehus vil få for «vinneren og taperen» er det ikke lett å få oversikt over, men den stadig sterkere motstanden i Tønsberg mot Drammen, snakker om i størrelsesorden 150 til 200 millioner per år, noe som igjen kan bety tap av arbeidsplasser, svekkelse av spesialisttjenester og annet, i verste fall.

Mens tautrekkingen mellom nord og sør pågår på tvers av den nybakte kommunen har politikerne fra Sande, Hof og Holmestrand gått sammen om å stå fast på at en deling, som i dag, det vil si «gamle Sande innbyggere» til Drammen sykehus og de fra «Holmestrand og Hof» til sykehuset i Tønsberg, er riktig.

«Dette har fått lokalpolitikerne til å rase»

En viktig hake ved det hele finner vi i rapporten som Helse Sør-Øst RHF nylig sendte ut. Der kommer det rimelig klart fram at utgangspunktet for den avgjørelsen styret skal ta 25. juni i år, mangler deling som et alternativ. Der står det at styret skal ta en avgjørelse om hvilket sykehus den nye kommunen skal tilhøre fra 1. januar 2021. Såkalt «helseforetakstilhørighet». Dette har fått lokalpolitikere til å rase. Særlig Fremskrittspartiets Jan Fredrik Vogt, som harmdirrende kalte det en krigserklæring fra foretaket mot samtlige politikere uansett parti i hele Holmestrand. Vogt viste til at det var nettopp foretaket selv som i fjor hadde presentert deling som en mulig løsning for den sammenslåtte kommunen.

LES Sykehustilhørighet: Avgjøres ikke før 25. juni

I kommunestyret på onsdag får han og politikerkollegene mulighet til å stille selveste samhandlingsdirektør Knut Even Lindsjørn til veggs, når han og kanskje flere av dem som bestemmer, kommer for å informere og svare på spørsmål politikerne nå brenner for.

Det kan bli et interessant møte. Blir det Drammen, blir det Tønsberg, eller vinner lokaldemokratiet over sykehuspampene?

Kommentarer til denne saken