Gå til sidens hovedinnhold

Endelig de unge sin tur

– Det er 26 nye smittet siden fredag ettermiddag med covid-19 i Holmestrand kommune! Dette fortalte den siste koronaoppdateringen fra kommunen, men nå kan også de unge velge å få vaksinen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At 15-åringene Maren Helene Skolem og Hermine Sundby-Døhl sier ja til koronavaksinen, og at vaksineringen av ungdom kommer i gang denne uken er trolig starten på det som skal til for å kvele ytterligere smittespredning i pandemien.

Over 80 prosent av innbyggerne over 18 år er nå fullvaksinert, men smitten har herjet blant de unge. Torsdag er vaksineringen av de under 18 år i Holmestrand i gang, det vil si ned til 12 år.

LES 26 nye smittet siden fredag – de fleste er skoleelever

Totalt dreier det seg om i underkant av 400.000 ungdommer som er mellom 12 og 18 år i Norge, som blir tilbudt en eller to stikk. Potensielt mange smittekilder, som med vaksinen i armen kan bidra kraftig til immunitet i den norske befolkningen.

Det er ifølge Folkehelseinstituttet to vaksiner som er godkjent for bruk i aldersgruppen 12–17 år, BioNTech/Pfizer sin vaksine Comirnaty og Moderna-vaksinen Spikevax.

FHI sin foreløpige anbefaling er at norsk ungdom som hovedregel skal tilbys Comirnaty. Fordi Comirnaty-vaksinen har hatt godkjenning lengst. I USA alene er det per 15. august 12 millioner 12-17-åringer som er vaksinert med første dose og 9 millioner med andre dose. Moderna sin vaksine fikk godkjenning til ungdom i slutten av juli 2021, og er ikke så mye benyttet.

Det viktigste er at ungdom i drøfting med sine foreldre selv vil, for det er frivillig å la seg vaksinere, og den avgjørelsen må respekteres.

LES Nytt tilbud i sentrum: – Fra politistasjon til koronasenter

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.