Vi håper i hvert fall på en romjul uten hacking.

Fra Jarlsberg tar vi sjansen på å ønske alle dere, våre lesere, kunder, samarbeidspartnere, venner og kjente en riktig god jul, og romjul. En rolig og fredelig en.

Ikke noe uvanlig i det, en fin og hyggelig tradisjon hvert når året er på hell med et slikt budskap.

Vi ønsket også alle en fredfull jul i fjor, og et håp om at alle som ønsket å være nær og sammen kunne få lov til det uten tanke på verken meteren eller maske. Pandemien var heldigvis på vikende front, og roen senket seg mot det vi trodde var en tilnærmet normal jul og romjul.

LES Sikkerhets-ekspert ga klare råd og advarsler: – Passord er det mange som synder med

Lite visste vi da hvor motsatt av fredfullt det skulle bli. Natt til fjerde juledag gikk alarmen. Tirsdagsutgaven av papiravisen var heldigvis trykkerifersk, men deretter ble det en brutal bråstopp. For alarmen den gikk over hele landet. Alle Amedias papiraviser var rammet av et hackerangrep fra ukjent hold. Tilslaget ble raskt karakterisert som et «klassisk løsepengevirusangrep», der fremmede med ødeleggende hensikt hadde tatt seg inn i aviskonsernets servere og kryptert viktige data, som lammet papiravisproduksjonen totalt i mer enn 80 aviser fra nord til sør.

For leserne våre ble den første synlige konsekvensen av angrepet at nyttårsutgaven av Jarlsberg 2021 glimret med sitt fravær i postkassene.

Og utover på nyåret ble det deretter en rekke stusslige papirutgivelser laget på en backup av gamle systemer.

«Heldigvis varte ikke jula helt til påske»

Heldigvis varte ikke jula helt til påske denne gangen, men normal avisproduksjon ble det verken i januar eller store deler av februar. Men vi lærte mye, blant annet om hvor sårbare vi er som enkeltbedrifter og samfunn, og at det er så «lite» som skal til før vi blir satt helt på sidelinjen av slik den vanlige hverdagen fungerer. Vi lærte også viktigheten av god datasikkerhet, men også hvor godt det var å ha flere kanaler å by lesere og kunder på.

Hackerangrepet rettet seg mot papirproduksjonen, og vi kunne uhindret presentere nyheter og annonser på nett.

Digitaliseringen av lokale nyheter har tatt store steg de siste årene. Denne gangen var ikke nettavisen rammet, og vi kunne publisere nyheter på nett helt som vanlig sju dager i uka. Flere av våre abonnenter, også mange av de eldste, ble digitale i løpet av disse ukene, så vi var flere som lærte noe nytt.

Og nå er det jul igjen, med fornyet håp om en fredelig jul og romjul, roligere enn sist, og denne gangen forhåpentligvis med to papirutgivelser i jula, men viktigst av alt: med lokale nyheter hver eneste dag på nett.

God jul!

LES Mette fikk ikke betale med kontanter på Kiwi: – Sa jeg skulle bli politianmeldt