Gå til sidens hovedinnhold

En liten flik av normalitet

Torsdag ble et lite vendepunkt for skoleelever, idretten og et hardt prøvet næringsliv innen serveringsbransjen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en forsiktig positiv optimisme å spore i den siste rekken av restriksjonslettelser og svake nedgang i smittetall. Det er et tynt håp, men et godt håp om at all unormaliteten i hverdagen, så smått skal avta og vende tilbake til i nærheten av slik det var før 12. mars.

Torsdag morgen kunne alle elevene igjen møtes til klasseromsundervisning på Gjøklep. Forhåpentligvis er det for siste gang i pandemien at det blir dager og uker med delte klasser, små grupper, stor grad av fysisk isolasjon og digital hjemmeundervisning.

Men det er fortsatt all grunn til å være forsiktige, og det virker som om alle har forstått alvoret nå. Smitteoppblomstringen i jule- og nyttårshelgen ga oss en ubehagelig påminnelse om hva viruset er i stand til, og hvor raskt det snur, dersom ikke alle, eller i det minste de fleste av oss gjør sin del av dugnadsjobben. For det er ingen grunn til å være løsslupne, og det er fortsatt lenge til påske, som er den neste sosiale kneika og potensielle smittebomba vi må komme over.

LES Slik opplevde noen av de første innbyggerne vaksineringen i Høyanghallen

Men innen hyttekosen og toddyen venter er håpet at vi før det tydelig ser at pilene peker enda brattere nedover, og at så mange som mulig har fått både ett og to stikk i armen.

Akkurat som det var en befriende start på skoledagen for ungdomsskole-elevene torsdag, var det noen timer senere bare smil og yr glede å se på den første innetreningen i hall for 14- og 15-åringer siden lenge før jul. Kamper har de ikke spilt siden oktober, og utetrening på vinterstid, når man har satset på håndball som sin sport, er langt fra det normale. Å få lov å trene inne igjen er noen små og forsiktige skritt – og skudd, mot slik det var.

«noen små og forsiktige skritt – og skudd»

Det er først og fremst de unge som får merke at det er bedre tider på gang. Hverdager med «vanlig» skole og trening har vært etterlengtet. Også fritidsaktiviteter i kommunal regi åpner igjen. Det vil si både svømmehallen, kulturskolen og Den kulturelle skolesekken tas litt og litt i bruk.

LES Det åpnes opp for en rekke fritidsaktiviteter

De fleste voksne må vente litt til, men et besøk ved en av kommunens mange serveringssteder blir fra helga hyggeligere både for gjester og vertsskap. Det er igjen mulig å få seg et glass vin til biffen, og en øl til hamburgeren, noe som gjør det mer attraktivt å spise ute, og som også gir sårt tiltrengte kroner i slunkne kasser rundt om i restaurantbransjen.

De eldste må imidlertid vente. Kjærsenteret, Botne aktivitetssenter og Sandetun må foreløpig holde dørene igjen, minst til midt i februar, i håp om bedring i smittesituasjonen.

Nå er det om å gjøre å forvalte den fliken av frihet og normalitet som er gitt oss, slik at det ikke bærer rett tilbake til isolasjon og hjemmesitting – gjennom nok en vår.

Kommentarer til denne saken