Roar Grønvold takket for seg i 2017 etter en «mannsalder» i bresjen. Stig Atle Vange overtok stafettpinnen, for så å gi den videre til Rune Kokkin.

Men så ble det stille, koronaen kom. Smått, og forsiktig, men med stor usikkerhet var den på banen igjen i 2022. Hva snakker vi om? Jo, kulturfestivalen, som i mange år var selve starten på sommeren med blomstertog og arrangementer i fleng i ti hele dager til ende i juni. Oppsummert i en kortfattet historie, og kanskje bør det bli med det.

Tid for å tenke nytt?

LES Underskudd i år – håper flere engasjerer seg for større festival neste år

I Nabobyen i sør har arrangørene allerede de fleste navnene klare for Slottsfjellfestivalen, og som et gigantisk ekstra kick har byen også klart å lokke til seg legendariske Gene Simmons og Kiss til Tønsberg. Et scoop for alle fans fra 70 og 80-tallet. Også ildsjelene i Eidsfoss har planene klare for sin festival i 2023. Ønsker har det riktignok vært ytret for byen, men hvor er planene for neste års kulturfestival i Holmestrand?

Det er bare å slå det fast. 25. til 27. august er en helg å merke seg i 2023.

Denne helgen kommer Hollænderseilasen til byen etter 50 år i Son.

Nå har vi en unik mulighet til å bygge noe helt nytt. Misforstå meg rett, men det kan tyde på at kulturfestivalen slik vi kjenner den fra flere tiår bakover er moden for en makeover. Den var flott, engasjerte bredt i alle aldre, og på det meste var det over 70 små og større arrangementer i løpet av de ti festivaldagene. Men det var før.

To ganger siden det har vi blitt en større kommune, og tiden kan ha løpt litt fra den tradisjonelle organiseringen av en kulturfestival.

Det drives også godt flere andre steder i kommunen, ikke minst i Eidsfoss, der ildsjelene virkelig har klart å markere seg gjennom en kompakt festival med navn på plakaten, som har engasjert og samlet et stort publikum i flere år.

Gjennom avtalene som sist fredag ble skrevet under for Hollænderseilasen er sentrum nå gitt en fantastisk mulighet til å samle seg om ei festivalhelg som kan få hele byen til å bruse igjen. Godt hjulpet av forhåpentligvis over 200 seilbåter med mannskap, familie, venner og publikum, trengs det mange tilbud til utover seilingen for å lage en langhelg i Holmestrand, som det blir snakket om, og som vil trekke folk fra langt unna egne kommunegrenser. Både i 2023 og årene som kommer.

Målet på sikt er en seilas med 300 startende båter.

LES Hollænderseilasen kommer til Holmestrand etter 50 år i Son: Her signeres kontrakten

En kraftsamling for kulturopplevelser, god mat, hyggelig sensommer og Norges nest største seilas. Gjerne Holmestrand-dagen, kulturfestivalen og Hollænder'n arm i arm.

Det kan bli «den helgen» alle skal til Holmestrand, dersom det er mulig å samles om og samarbeide om organiseringen og aktiviteter.

Et slikt samarbeidsprosjekt skal ikke bety at det ikke kan arrangeres noe andre helger på sommeren, men en superhelg i løpet av sommeren vil sette byen langt tydeligere på kartet enn det flere spredte mindre arrangementer gjør.