Gå til sidens hovedinnhold

En 17. mai for minneboka

At et virus skulle slå ut hele 17. mai-feiringen, slik vi kjenner den aller best, hadde ingen trodd. Nå gjør vi det beste ut av nasjonaldagen, og det ser ut til å bli mange gode og annerledes minner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som regel må vi se datoen og årstallet på de gamle bildene i albumet for å klare å skille den ene 17. maifeiringen fra den andre. Etter hvert blir de ganske like, noe som ikke er så rart.

Bunadene er de samme, og folka, familie og venner som har dem på. Hornmusikken og skolekorpset med sine uniformer. Pynta biler, røde russ og utålmodige barn. Toget med viftende flagg går den samme ruta – været veksler riktignok på fra år til år, men disse feiringene av nasjonaldagen flyter liksom litt i hverandre. For det er et poeng at 17. mai skal feires likt hvert år.

LES

Bildeserie

SE BILDENE: Da barna sang for de eldre

Det er tradisjonen fra år og generasjoner tilbake som skal gjentas, og de samme tingene skal gjøres, men altså ikke i år.

årets 17. mai vil garantert bli husket så lenge vi lever. Akkurat som de som husker 17. mai i 1945. Ikke for å sammenligne, men det er dagene som skiller seg fra andre vi husker, og «koronakarantenen» vi fortsatt er en del av setter sitt absolutte preg på nasjonaldagsfeiringen i år. Dette blir dagen for streaming og digitale hyllester av frihet og fedreland, med innslag av private feiringer i nabolag og på veistumper.

At ikke barnetogene skal gå i byer og gjennom tettsteder med hornmusikk, faner og flagg, det føles rart, samtidig som vi alle vet at det er helt nødvendig at 17. mai 2020 blir akkurat sånn. Kongen må i år finne på noe annet enn å vinke til folket fra slottsbalkongen gjennom hele dagen, og lag og foreninger må selge is, brus, kaker og pølser en annen gang.

Det blir ikke som det skulle ha vært, men det skal bli en fin-fin feiring likevel, selv om russen ikke vil være helt enig i akkurat det.

«Årets 17. mai vil garantert bli husket»

Årets nasjonaldag vil i stor grad bli formidlet gjennom fiber og kabel. Den digitale feiringen vil ha avstandsregler for dem som likevel er ute, som gjør at korpsene blir dobbelt så brede og lange som til vanlig. Og det vil måtte bli en tristhet i feiringen til dem som skulle møttes på tvers av flere generasjoner, men som ikke kan være på samme side av glasset på grunn av smittefare og karantenebestemmelser.

LES Feirer 17. mai på forskudd i dag: – Vi gleder oss veldig

I disse tilfellene blir digital teknologi en erstatning og en trøst, men en mager en.

Men noe skal skje «live». I stedet for sekkeløp, stafetter med potet på skjea, tautrekking og spiker som skal hamres ned i en stokk, så blir det kortesjer med både båt og bil, traktor og kanskje MC. Nabolagsfester er under planlegging med musikk, faner og tog, i mindre grupper selvfølgelig. Og alle skal vel synge hele Norges «Ja vi elsker» klokken 13.00. Stem i, og ha en riktig så fin feiring på en annerledes dag.

Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.