Gå til sidens hovedinnhold

«Elsa» satte seg i respekt

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen rekord, men du verden så mye vann det ble.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved midnatt natt til tirsdag var en 30 år gammel rekord kun en liten centimeter unna å bli tangert i Bergen.

Det var nesten så skuffelsen over å ikke sette rekord ble den største nyheten fra vest, i det som var et varsku for de tidene vi trolig må forberede oss på. Vannet stiger på verdensbasis, og spådommene om mer vilt, vått og skiftende vær, ser ut til å slå til.

Det ble sagt fra faglig hold mandag at springflo har det vært til alle tider, men at halvparten av alle registreringer har skjedd etter 1990.

Nær rekord i Bergen, men så nært var det ikke gamle høyderekorder i vannstand i Holmestrand. «Elsa» var ei tøff dame som mandag herjet langs kysten, og som stelte til problemer langs brygger og for lavtliggende hus.

LES

Bildeserie

SE BILDENE: Skaper kunst av is

Og det kan virke som om ekstremvær i alle former bare kommer raskere og raskere for hvert år. Det er ikke lenge siden springfloa var på besøk sist.

Faktisk er det andre gangen bare hittil i år. Også 15. januar sto vannet høyt langs bryggene i Holmestrand under «Didriks» besøk, men dog ikke like høyt som mandag denne uken.

Flere som husker godt forteller at 1987 var rekordfloens år i Holmestrand.

LES Denne uka var vannivået høyt - men det har vært høyere før

Det er Meteorologisk institutt som sender ut ekstremvarsler når vær kan utgjøre en fare for liv og verdier, dersom det ikke igangsettes forebyggende tiltak.

Vi kan like godt bare venne oss til at nye varsler vil komme.

Kommentarer til denne saken