Priser seg lykkelig over brannvesenets innsats: – Uten deres innsats hadde ikke hesten overlevd

DRAMATIKK: Komplikasjoner under følling gjorde at avlshoppen Uiver H nesten mistet livet. Brannvesenets innsats kan ha vært avgjørende.

DRAMATIKK: Komplikasjoner under følling gjorde at avlshoppen Uiver H nesten mistet livet. Brannvesenets innsats kan ha vært avgjørende. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En dramatisk fødsel for moren til en av Europas beste hester gjorde at brannvesenet måtte rykke ut mannsterke til Holmestrand.

DEL

(Gjengangeren) HOLMESTRAND: I flere timer natt til torsdag kjempet hele 12 personer for å redde avlshoppa Uiver H. ute på beite ved stall Soa i Holmestrand. Torsdag formiddag er situasjonen fortsatt kritisk, melder Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

Satt bom fast

Det var under følling ute på beite at dramaet oppsto. Føllet lå i feilstilling og kom bare halvveis ut. Der satt det bom fast, og avlshoppa Uiver H. brukte mye krefter på å få det ut. Veterinær ble tilkalt, men føllets liv sto dessverre ikke til å redde.

– Etter fødselen var hesten svært medtatt, og klarte ikke komme seg på beina igjen, forteller en av andelseierne ved stall Soa, Magnus Taanevig til Jarlsberg.

– Vi var helt avhengige av å få den opp og stå.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Får lov til å felle grevling – men det vil ikke Lisbeth

Roser brannvesenet

Taanevig forteller til Jarlsberg at han ringte brannvesenet etter å ha blitt oppfordret til det av veterinæren på stedet. Det priser han seg lykkelig for nå.

– Jeg ble veldig overrasket over at de kom så fort, roser Taanevig.

– Det kom 6–7 stykker fra brannvesenet, og ingen av dem hadde peiling på hest. Likevel var de de mest ivrige, fortsetter han.

Han forteller at de brukte lang tid, mens de forsøkte både reimer, presenning og muskler.

– Rundt klokken 02 hentet vi en traktor som et siste forsøk, og da var det som om hesten la inn en siste kraftanstrengelse. Vi fikk den omsider opp på beina, og der har den stått siden, sier Taanevig.

– Hadde det ikke vært for brannvesenets hjelp hadde ikke hesten overlevd, fastslår Taanevig.

LES OGSÅ: Planlegger du å fyre opp kullgrillen i dag? Kommunen ber deg innstendig om å la det være.

Ikke avklart

Til tross for veterinærens og brannvesenets heroiske innsats er det fortsatt ikke sikkert av moren overlever.

– Akkurat nå er det 50/50 om den klarer seg. En veterinær tar avgjørelsen klokken 15 i dag torsdag sier Taanevig.

Uiver H. er moren til tidenes raskeste norske hest, Phantasm Soa. Phantasm Soa ble blant annet nr. 2 i EM i Frankrike, har vunnet Jarlsberg Grand Prix og er en av Europas beste 3–4 åringer.

Magnus Taanevig sier at føllet som døde også kunne blitt en framtidig storhet.

– Det hele er rett og slett veldig ergerlig. Vi hadde absolutt trua på den, avslutter han.

Artikkeltags