Lot være å stelle hestene i flere år

LANGE: Slik så hovene på hestene ut. Bildet er tatt av Marianne Lund. Hun driver en Facebook-side for redning og omplassering av hester, og var den som ble varslet om hestene på gården i Sande i påsken i fjor.

LANGE: Slik så hovene på hestene ut. Bildet er tatt av Marianne Lund. Hun driver en Facebook-side for redning og omplassering av hester, og var den som ble varslet om hestene på gården i Sande i påsken i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hesteeier tiltalt etter grov og langvarig vanskjøtsel av fem hester.

DEL

(Tønsbergs Blad) DRAMMEN/SANDE: Det var dyrevenner som reagerte etter at de så hovene til de to hestene og tre ponnier på gården i Sande ved påsketider i fjor. De kontaktet politiet og Mattilsynet. Hovene på hestene, som skal stelles og skjæres hver sjette til åttende uke, hadde ikke blitt beskåret på mange år, skriver dt.no.

Det hadde ført til at hovene hadde vokst seg svært lange. På tre av hestene hadde hovene vridd seg oppover. De lange hovene førte til at det ble vanskelig for hestene å gå. Ifølge dem som observerte hestene ville den ene helst bare ligge.

Gikk på utrygt uteområde

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokatene i Oslo, hadde ikke hestene fått tilsyn av veterinær på ti år. Det ble blant annet ikke oppdaget at hestene hadde lus.

Hestene gikk på et uteområde på gården i Sande. Dette området var ifølge tiltalen fullt av farlige gjenstander som maskiner, avfall, glasskår og andre farlige gjenstander hestene kunne skade seg på. Området var heller ikke gjerdet inn da politiet hadde befaring på stedet.

I tiltalen står det at uteområdet var uegnet og farlig for hestene. Hull i bakken som de lett kunne sette seg fast i, og det var ikke noe sted med tørt og mykt underlag der hestene kunne legge seg ned for å hvile.

Måtte avlives

De fem hestene hadde ikke tilgang på rent vann. Det var kun sølevann fra en bekk.

Hestene var ustelte og møkkete i pelsen. De hadde også fått muggent grovfor. På området der hestene gikk sto det en halmballe som det hadde gått mugg i, som hestene hadde spist av.

To av ponniene ble avlivet etter vedtak av Mattilsynet grunnet dyrevernmessige forhold.

Straffesak i april

Straffesaken mot hesteeieren er berammet i Drammen tingrett i slutten av april.

Den tiltalte har ikke hatt advokatbistand under etterforskningen av saken. Advokat Espen Wangberg er nylig oppnevnt som forsvarer, han opplyser til Drammens Tidende at han nettopp har fått oversendt dokumentene i saken, og ikke fått diskutert saken med den tiltalte ennå.

Artikkeltags