Nok en gang kjørte noen på et rådyr uten å melde fra: – Ungene ligger nok et sted og gjemmer seg mens de venter på moren sin

Å melde fra, reduserer sjansen for at små og store rådyr halter rundt i naturen og lider.

DEL

HOF: – Takk til de som melder ifra når ulykken skjer. De som driter i det fortjener ikke skryt!

Det skriver Kyrre Hansen i viltnemnda på Facebook-gruppen Eidsfoss Puls.

En gang natt til tirsdag måtte han rykke ut på melding om at en rådyrsøye var påkjørt ved Hagenhof, nær Stuabrua (veiskillet Hofveien / Hanekleiva, journ.anm.) i Hof. Påkjørselen var imidlertid ikke ringt inn til politiet på 02800. Det skal man ifølge loven.

Unnlater å ringe inn

I løpet av kun den siste måneden kjenner Hansen til hele tre viltpåkjørsler i Hof, der den uheldige bilisten har unnlatt å ringe inn.

Bare på strekningen mellom Hof skole og Hemsbakken er det kjent at åtte rådyr og to elg er påkjørt siden november, men da mange unnlater å ringe, er det umulig å vite hvor mange som kan ha forsvunnet inn i skogen og lidd i ettertid.

– Jeg fatter ikke hvorfor folk ikke ringer og melder ifra. Det koster ikke stort, og det er ikke slik at du har gjort noe straffbart om du er uheldig og kjører på et dyr, sier Hansen.

Humant å avlive

Kommunen får tilskudd for å søke opp dyr som er skadd, og lokalkjente folk som Hansen er blant dem som da står parat til å rykke ut. Det innebærer avliving, men det er det humane å gjøre.

– Det vi ikke vil, er å se rådyr som humper rundt på tre bein, eller har knekt kjeve. Det er det triste, sier han. Han forteller at han ofte legger ut rådyrkadavrene i skogen som åte for rev, slik at det blir mindre sannsynlig at rev angriper friske rådyr.

Ved tilfellet natt til tirsdag, har rådyrsøya mest sannsynlig dødd momentant. Men det betyr ikke at det er unødvendig å si ifra. Under buken var nemlig patter, som tyder på at dyret hadde unger.

(Saken fortsetter under faktarammen)

DETTE BØR DU GJØRE HVIS DU KJØRER PÅ VILT

  • Først: Sikre ulykkesstedet med varseltrekant, nødlys og ta på refleksvest.
  • Undersøk om personer er skadet. Ring i så fall 113 og/eller sett i gang førstehjelp.
  • Se deretter til dyret. Dersom dyret har løpt til skogs, bør du merke stedet, for eksempel ved å henge opp en plastpose.
  • Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen. Politiet sender kompetente folk som finner fram til dyret.
  • Dersom dyret ligger skadd igjen i veikanten: Konferer med politiet før du eventuelt avliver det. Dette kan også politiet sende folk til å ta seg av.
  • Det er ikke lov å ta med seg døde dyr.
  • Det er heller ikke lov å kjøre fra stedet uten å melde fra.

Kilde: NRK

Fortapte unger

Ungene blir det viltnemndas jobb å spore opp. Da Jarlsberg snakker med Hansen i 12-tiden onsdag, er de ikke funnet.

– De ligger nok et sted og gjemmer seg mens de venter på moren sin. Rådyrunger er forsvarsløse og sårbare for rev, men også for kantslått, og vil ikke overleve lenge ute i naturen, forklarer Hansen.

– Derfor vil de mest sannsynlig bli avlivet hvis vi finner dem, med mindre noen har en egnet gård og kan være til stede for dem og følge dem opp på fulltid. Men det er også slik at rådyr trives dårlig i fangenskap, og ikke vil klare seg dersom de blir sluppet ut igjen, sier Hansen.

Han har en siste oppfordring:

– Kjør forsiktig, spesielt mellom klokken 21 og 06.

OPPFORDRING: Kyrre Hansen i viltnemnda fastslår at det er svært viktig å melde fra dersom en kjører på vilt. (Arkivfoto)

OPPFORDRING: Kyrre Hansen i viltnemnda fastslår at det er svært viktig å melde fra dersom en kjører på vilt. (Arkivfoto) Foto:

Artikkeltags