Gå til sidens hovedinnhold

Drømmen ble virkelighet

Det ordnet seg for Lars Erik. Han var heldig, for nå begynner køen foran porten til arbeidslivet å bli uendelig lang.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lars Eirik Austad hadde nesten ikke fått drømt ferdig før han våknet opp og forsto at han var sanndrømt.

19. januar fortalte Lars Eirik Austad sin historie i Jarlsberg. En historie som inneholdt en drøm om en dag å få seg en jobb igjen.

– Sånn det er nå føler jeg at ingen vil ha meg, at ingen trenger meg og det gjør virkelig noe med psyken, kunne han fortelle.

Lars Eirik hadde mistet jobben i mars da pandemien slo til, og etter så lang tid utenfor arbeidslivet fryktet 19-åringen at han sto lenger fram i køen for å bli en «ung ufør» enn å bli en yrkesaktiv med over 40 arbeidsår foran seg.

Dagene var ganske triste og kjedelige, for ikke å si depressive. Ni måneder med jobbsøking bedret heller ikke på humøret da det førte til at bunken med avslag på søknader på kjøkkenbordet for lengst hadde oversteget høyden på kaffekoppen. – På dagtid er det bare meg, og jeg tar meg i å prate høyt med meg selv. Lars Eirik fortalte leserne både om drømmen det ville være å få jobb, og hva som var hans drømmejobb.

LES Lars Erik (19) stråler etter at hans åpenhet ga ham en ny sjanse i arbeidslivet: – Nå er jeg veldig glad

– Drømmejobben er å ha en fast jobb, gjerne noe praktisk og en jobb der jeg kan bruke noe av det jeg har lært i utdanningen min innenfor teknologisk industriell produksjon, sa han.

28. januar, ni dager etter at Lars Eirik hadde fortalt Jarlsbergs lesere om måneder med lediggang og en grå og trist hverdag, var han i avisen igjen. Nå med smil i ansiktet hos en arbeidsgiver. Han hadde allerede vært i jobb i to dager hos Linnerud AS, noe som må være nær drømmejobben ettersom bedriften driver med montering av lufteanlegg.

«Nå med smilet på plass igjen med ny jobb»

Saken fra Jarlsberg, og historien til Lars Eirik ble faktisk delt så mange ganger i sosiale medier at det ble jobbtilbud fra flere andre, og helt fra USA.

Så raskt snudde det for Lars Eirik. Men han kunne like raskt blitt et ansiktsløst nummer i statistikken til Nav over unge uføre.

For i ni måneder har han vært et av tallene i statistikken over unge arbeidsledige, en statistikk som volder Nav og samfunnet Norge stor bekymring året rundt. For tallene i den kolonnen øker, og med koronaen fortsatt hengende over oss, er det ingen grunn til å tro på snarlig bedring.

LES Lars Erik (19) har vært arbeidsledig siden mars: – Det gjør virkelig noe med psyken

Med rundt 200.000 ledige i landet nå, og hvor pila peker feil vei, er det enda mer kritisk for de unge som ikke har rukket å få skikkelig fotfeste i arbeidslivet. Mange steder kan de yngste og mest uerfarne uten lang ansiennitet være de første til å ryke ut når bedrifter må slanke staben, eller reorganisere seg etter pandemien.

Lars Eirik var tøff og viste ansikt til statistikken. Det ble belønnet med en drøm som gikk i oppfyllelse.

Kommentarer til denne saken