Gå til sidens hovedinnhold

Dobbelt frigjort fredag

Nå må vi ta vare på friheten vi har fått gjennom forsiktighet, hygiene og avstand.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag kom de nye, og som forventet, merkbare oppmykinger av restriksjonene fra regjeringen. Det lå mye symbolikk i at innbyggerne dagen etter kunne våkne til 75-årsdagen for frigjøringen av Norge – til et samfunn i nåtid som raskt går mot en «normal» tilstand etter uker med de strengeste tiltakene i fredstid.

Fra mandag var den store testen i gang. I det store og hele har det gått bra både med barnehageåpning, småskolestart og at frisører kan ta imot kunder igjen.

Nå skal resten av skoleverket åpnes, campingplassene kan ønske velkommen og vi kan være sammen i større grupper. Arbeidsplassene begynner og fylles med hjemmekontorister, idretten rører på seg og kravet til antall dager i karantene er lempet på.

LES Sjekk den hårforvandlingen!

Og alt dette kan vi gjøre fordi smittetallet, det såkalte R-tallet nå er langt under én, og at faren for å bli smittet er «historisk» lav siden 12. mars. Vi har vært lydige og gjort det vi har blitt rådet til av myndighetene. Nå kommer belønningen i form av større frihet.

Men den forplikter lenge ennå.

Skoleåpningen blir en av de mest spennende testene på om smittespredningen tar seg opp igjen. Den svenske smitteeksperten Johan Giesecke mente i helgen at Norge gjør en bommert ved å åpne opp nå, og han varsler problemer.

Flere smittede og flere dødsfall, spår han. Giesecke mener faktisk at Norge med 219 vil ta igjen Sverige i antall dødsfall i løpet av ett år. For ordens skyld, Sverige hadde per mandag registrert 3.225 koronarelatertedødsfall.

Vi må bare håpe på at den svenske eksperten tar feil.

LES Nye korona-kroner til Holmestrand – men bedriftene som virkelig håver inn i Vestfold, ligger i en annen kommune

Kommentarer til denne saken