Det er et mindre utvalg i kjøleskapet hjemme hos folk, og skikkelig tøft for veldig mange for tiden med de stadig økende matprisene. Nei forresten ikke for alle. For på ett sted går prisene ned.

For noen ganske få privilegerte har det faktisk blitt billigere å spise midt oppe i prisgaloppen vi nå ser på mat. En galopp i fri dressur, som ser ut til å være helt uten styring.

Våre folkevalgte, som til daglig spiser sin varme lunsj og rikholdige salater på Stortinget må nå ut med hele 46 kroner dersom de av menyen velger en lunsj bestående av baconsurret svinefilet med kremet soppsaus og salat i den interne restauranten.

Det svir ikke akkurat i lommeboka av det.

«Men på ett sted går matprisene ned»

For vanlig folk har matvarene økt i pris med alt fra 20 til 50 prosent på få måneder, mens det altså for de utvalgte, eller folkevalgte, de som ikke er helt som de vanlige, kan spare enda noen kroner. Det er egentlig ikke til å tro etter alle sakene med bevisst skattesnusk, reiseregninger og misforståelser rundt både kontrakter og utregninger av hvor langt det er i kilometer fra der du bor til kontoret på Stortinget, at det skal komme enda en sak som rett og slett viser finger'n til vanlige folk.

LES – Regjeringen må fjerne drivstoff-avgiftene snarest!

Det er ikke de to kronene som lunsjen har blitt billigere det handler om, for billig var det fra før også, og det har det alltid vært å spise for ansatte og folkevalgte på tinget. Men det er den totale mangelen på respekt for alle dem som faktisk har stemt hver og en inn, som er spesielt provoserende i en tid der mange virkelig sliter med store husholdningsutgifter.

Formuleringer som at det jobbes på spreng, eller at vi gjør fortløpende vurderinger og følger utviklingen tett. Det holder ikke når mer penger renner ut enn den lønna som kommer inn.

Et lite sunnhetstegn vises når stortingsdirektør Marianne Andreassen i det minste later til å bli flau når VG ønsker å få prisnedgangen i restauranten kommentert i et intervju. Avisen har sammenlignet prisene på tinget med priser i studentkantiner rundt om, og der er det ikke uvanlig at en baguette og et pappkrus med kaffe blir dobbelt så dyrt som retten med kremet soppsaus.

For ordens skyld, 46 kroner holder ikke til verken en frøloff, risgrøt fra Fjordland eller to kjøttpølser når vanlige folk skal handle i nærbutikken sin.

– Vi må snu på krona, sa Jonas Gahr Støre på vei inn til budsjettdiskusjoner på Klækken hotell denne uka. Redselen er stor for en overopphetet norsk økonomi med hyppige renteoppganger som resultat.

Ja vel, men det er i hvert fall ingen tegn til overoppheting i økonomien til vanlige folk.

LES Vasil (13) flyktet fra krigen i Ukraina: - Jeg ble redd da bombene kom nærmere