Gå til sidens hovedinnhold

Det kommer bare litt senere

Det har forundret ekspertisen at det ikke har gått et konkursras etter et halvt år med korona. Raset kan henge igjen litt på toppen, men det kommer, mener flere E24 har snakket med.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med alle mulige forbehold. Vi er ikke på langt nær ferdig med koronasituasjonen. Det viser smittetallene og økningen i flere norske byer og tettsteder de siste par ukene.

Men det konkursraset som veldig mange eksperter, bransjer og politikere spådde i vår, har ikke slått til. Heldigvis. Men selv om ekspertene tok feil gjennom våren og sommeren, avblåser de ikke sine dystre spådommer, men flytter den heller litt fram i tid.

LES Inviterer til digitalt borgerstyrt panel:– Dette er viktige folkemeninger

Kanskje effekten av korona merkes best neste år?

Det er nettstedet E24, som i helgen har sett på hva flere av ekspertene uttalte mellom mars og juni, og tallene, som viser en helt annet utvikling enn det som var de dystre spådommene. I stedet for et konkursras, så viser tallene hittil i 2020, at antallet konkurser er lavere enn i fjor.

Faktisk omkring ti prosent færre enn i fjor.

En markant nedgang, og E24 spør hvordan dette kan være mulig i den tøffe perioden næringslivet har vært igjennom med nedstengning og beskjed til det norske folk om å holde seg mest mulig hjemme.

LES Jernia-sjef Karlsen sier nei til etablering her:– Holmestrand er for fragmentert

Forklaringene kan være flere, men den kontante koronastøtten, samt utsettelser av skatter og avgifter og andre krav, trekkes fram som vesentlig. Men selv om totaltallet er positivt sammenlignet med i fjor er det bransjer som sliter tungt.

Derimot har bygg og anlegg, som vanligvis har mange konkurser, kunnet holde i gang relativt upåvirket. Bedrifter har også vært flinke til å kutte kostnader, samt at digitaliseringen av møter har gitt mange en god innsparingseffekt.

Så får vi se om faren er over, eller om den bare er utsatt!

LES Linda har klokkertro på hotellets framtid etter denne sommeren: – Totalt fullbooket og med flere planer framover

Kommentarer til denne saken