Det er så mange gråsoner

Regjeringen viser handlekraft ved å stramme ytterligere til i folks bevegelsesfrihet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mange gråsoner hvor det kan argumenteres med økt fare eller trygt nok når det gjelder smitte av viruset.

Et eksempel på det fikk vi forrige helg. Golfbaneeier Bjørn Hundstad har sikkert rett i at det avstandsmessig til hverandre kan være trygt selve golfspillingen på noen hundre dekar bane å spre spillerne på. Sikkert like trygt som det kan være for mange å dra på hytta, både for sin egen del, og i forhold til risikoen for å utsette det stedlige helsevesenet for unødig kapasitetspress.

Men det er greit å minne Bjørn Hundstad og hyttefolk om at idretten stoppet seg selv på grunn av smittefaren. Ingen ville på det tidspunktet ta sjansen på å vente på det motsatte.

LES Koronatiltak: Politidirektoratet får ansette inntil 400 politifolk

12. mars kom beskjeden om at landskampen på Ullevål mot Serbia ville bli utsatt. Det var et vendepunkt, for det gikk ikke mange timene før all annen idrett fulgte etter. Merkelig nok fikk skiskytterne fortsette ut helgen som fulgte, men så ble det stille på alle idrettsarenaer, svømmeanlegg, baner, i haller og gymsaler. Golfklubben selv ville avlyse, og om ikke annet burde Hundstad av eget ønske stengt for all golfaktivitet i solidaritet med all annen idrett i Norge. Det burde vært opplagt i den situasjonen vi befinner oss i. Politiet har nok av andre oppgaver å løse om de ikke skal være barnevakter for voksne folk som ikke vil følge helt opplagte felles råd, advarsler og oppfordringer.

«Det er bedre å være tydelig »

Men det stopper ikke helt. Oslo idrettskrets har måttet be politiet om bistand til å hindre aktivitet på baner rundt om i hovedstaden, og sist helg kunne vi lese at det ble spilt full fotballrunde i Hviterussland. Der syntes de det var for mye panikk og «hype» rundt korona, selv om også deres innbyggere begynner å bli smittet og dø.

– Dette er en oppblåst psykologisk situasjon i en verden av internett, sa landets fotballpresident Vladimir Bazanov, som tydeligvis ikke følger spesielt godt med på internett selv.

LES – Kulturstafetten gjennom 23 kommuner er utsatt

Det begynner heldigvis å bli få steder rundt om i verden virkeligheten ikke har seget inn. Det tok også sin tid på kontoret hos IOC. Til og med Donald Trump har skjønt alvoret nå som han setter inn 200 milliarder dollar i tiltak og bekjempelse av viruset.

Så langt er det bare Tour de France som ikke har trykket på den røde knappen – ennå.

En bot på 20.000 kroner, som sikkert sved, ble utstedt i Bergen, og nå står straks påsken for døren med et utålmodig feriefolk trampende i beina. De vil på hytta! – Kjøp noen nye spill, bli hjemme og lat som om dere er på hytta, er Ernas råd før påsken setter inn.

For det er gråsonene myndighetene vil at vi skal unngå.

Nå har reglene for de kommende ukene blitt mer tydelig, svart eller hvitt, og så er det opp til alle oss andre å forholde oss til det.

LES Aryan (21) er én av mange hverdagshelter: - Føles godt å kunne gi tilbake


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken